Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
kako roditelji mogu podrzati stem ucenje

4 načina na koje roditelji mogu podržati STEM učenje

Nastavnici igraju veliku ulogu u tome da učenike zainteresiraju oko nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Kao roditelj, moglo bi se pomisliti da je ta uloga malo manje definirana, ali to zaista ne bi trebalo biti. Bez obzira na to jesmo li imali pozitivna ili negativna iskustva s matematikom i prirodnim naukama iz škole ili života, moramo biti ohrabreni i iskreno se angažirati sa svojom djecom.

Imamo ogroman utjecaj na uspjeh vlastite djece na tim poljima, a kako se svijet nastavlja razvijati, bit će sve važnije da buduće generacije budu sposobne kritički razmišljati i ustrajno i empatično rješavati probleme.

Obrazovanje iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) postaje sve važnije – i to s dobrim razlogom.To su potrebne vještine u današnjem tehnološki naprednom društvu i predstavljaju put do nekih od najtraženijih poslova koje naša ekonomija može ponuditi.

Kako možete pomoći djetetu da potakne (ili izazove) interes za ova područja? Ne morate biti raketni naučnik, hirurg ili guru programiranja da biste to učinili!

Pogledajte ova četiri jednostavna savjeta kako uključiti svoje dijete u STEM učenje kod kuće i/ili izvan učionice.

1. Ohrabrite propitivanje

Koliko često vas dijete pita „zašto“ i „kako“? To je STEM način razmišljanja – i to može biti početak nastojanja za rješavanjem važnih izazova kao što su zaštita životne sredine, liječenje bolesti ili inženjering nove tehnologije.

Čak i ako vam se pitanja ponekad čine neumoljiva, prigrlite ovu znatiželju. Odvojite vrijeme da objasnite stvari koje razumijete, a kada vaše dijete postavi pitanje na koje nemate odgovor, zajedno potražite odgovor (tako uspostavljate dobre istraživačke prakse u tom procesu). Ko zna – to bi moglo potaknuti i neka nova interesovanja i za vas!

2. Isprobajte obrazovne TV programe

Vrijeme TV-a i filma ne mora biti bezumno – postoji mnogo zabavnih TV programa koji su u velikoj mjeri povezani sa STEM područjima.

Dakle, sljedeći put kad vi i vaše dijete budete zajedno pregledavali Netflix ili Youtube, pogledajte sektor dokumentarnih filmova. Dugotrajni programi, poput Modern Marvels History Channela, PBS-ove NOVE i Discovery Channel-ove planete Zemlje, su oprobani favoriti sa mnogo epizoda koje pokrivaju različite teme, poput građevinarstva, istraživanja svemira i evolucije.

Ako su te emisije malo previše da zadrže interes vašeg djeteta, postoji i mnogo dječjih i televizijskih emisija u udarnom terminu koje imaju više STEM tema nego što mislite.

3. Potražite vannastavne STEM programe

Vannastavne aktivnosti, čak i za mlađu djecu, ne moraju biti ograničene na sport ili umjetnosti – postoji i mnogo mogućnosti zasnovanih na STEM-u.

Postoje brojni događaji i takmičenja u inženjerskom dizajnu ili programiranju za djecu koje možete potražiti. Za djecu koja žele dodatne smjernice, nekoliko organizacija organizuje takmičenja iz robotike, matematike i nauke.

Ova takmičenja izazivaju timove djece da riješe stvarne naučne i tehnološke probleme stvaranjem robota uz mentorstvo stručnjaka iz industrije.

4. Povežite se s ljudima iz STEM područja

Jedna od najvažnijih radnji u poticanju interesa za STEM je pokazivanje djeci gdje ih STEM može odvesti. Zato se potrudite izložiti ih različitim mogućnostima za karijeru u STEM-u.

Ako ste i sami zaposleni u STEM području, dovedite dijete na jedan dan na posao s vama. Imate li prijatelje ili članove porodice u STEM području? Zamolite ih da razgovaraju s vašim djetetom o tome kakvi su njihovi poslovi ili čak im obezbjedite praksu u nekom od STEM poslova ako vaše dijete ima jak interes.

U mnogim srednjim školama dostupni su i programi za povezivanje učenika s mentorima ili stažiranje u različitim područjima posla, uključujući i STEM.

Šta mislite o ovom blogu?
0 odgovori
Love
Love
0
Star
Star
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Weary
Weary
0
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.