Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
roditelji podrzati djecje STEM navike

8 načina na koje roditelji mogu podržati dječje STEM navike

Iako djeca stječu STEM navike u učionici, većinu vremena provode izvan nje. Ovdje roditelji i drugi odrasli mogu pomoći svojoj djeci u STEM učenju nadahnjujući, podržavajući i nastavljajući ga.

To znači da roditelji moraju razumjeti STEM i imati skup alata ideja za pomoć svojoj djeci.

Djeca imaju urođenu sposobnost učenja. Djeca se rađaju “spremna za STEM”.

Imate mnogo mogućnosti za kontakt sa svojom djecom, a studije pokazuju da im vaše uključivanje može pomoći da nauče više o STEM temama. Da biste ovo izveli, ne morate biti inženjer, ljekar ili naučnik.

Počnimo definiranjem onoga što podrazumijevamo pod STEM-om.

STEM je skraćenica za nauku, tehnologiju, inženjering i matematiku. Jednako važno: STEM podrazumijeva naučiti rješavati probleme, biti kreativan i inovativan, razmišljati logično i razumjeti svijet malo bolje. Ovo su vrijedne vještine i navike uma koje djeca moraju steći, bez obzira na to šta rade u životu. Pomoći im da steknu ove vještine može se isplatiti.

Sadržaj

  Razgovarajte sa svojim djetetom o STEM temama

  Na primjer, kada vaše dijete baci loptu u zrak, razgovarajte o gravitaciji. Prilikom rezanja pite govorite o razlomcima i postocima. Mjerenje, ključanje i isparavanje sve su to teme o kojima se može razgovarati tokom kuhanja.

  Igračke i vozila daju djeci priliku da nauče o remenicama, polugama i motorima. Prilikom kupovine pojačajte ideje o brojevima, budžetu, procjenama itd.

  Potaknite znatiželju i ispitivanje

  Pokažite znatiželju o stvarima koje vidite i pokažite svoj interes za učenje. Vaš entuzijazam može biti najveći motivator za interes vašeg djeteta za STEM.

  Kada vaše dijete postavlja pitanje, umjesto da dajete odgovor ili rješenje, potaknite ga da istraži informacije i dođe do nekoliko mogućih rješenja problema. Postavite i djetetu pitanja. Koristite otvorena pitanja (bez tačnog ili pogrešnog odgovora.)

  Na primjer: Zašto vam se toliko sviđa ta igra (igračka, automobil, aplikacija za telefon itd.)? Ko ga je dizajnirao? Može li da se dizajn poboljšati? Šta bi ti učinila da poboljšaš dizajn? Koristite pitanja da potaknete daljnje razgovore.

  Ohrabrite svoje dijete da razmišlja kao inženjer

  Pomozite djeci da shvate da obično postoji mnogo rješenja na probleme. Mogu biti kreativni i sarađivati kada traže rješenja. Mogu stvoriti modele svojih rješenja, isprobati ih, a zatim poboljšati te modele.

  Poput inženjera, vaše dijete može identificirati probleme, pokušati pronaći rješenja, isprobati rješenje da vide funkcioniše li i poboljšati ga.

  Neka vaš dom bude mjesto prihvatljivo za STEM

  Neka vaš dom odražava interese vaše djece. Voli li vaše dijete sastavljati stvari? Idite s tim. Igranje blokovima i Lego kockama povezano je s kasnijom kompetencijom u matematici i vještinama rješavanja problema.

  Imate ljubitelja prirode? Postavite djetetu neke mogućnosti učenja na otvorenom za istraživanje.

  Budite oduševljeni idejama koje vaše dijete želi testirati (unutar razumnog razloga). Postavite mjesto za eksperimentiranje i izgradnju modela.

  Osigurajte razne materijale i alate kojima djeca mogu sigurno pristupiti. Ovo ne mora biti skupo. Materijali mogu uključivati stvari poput papirnatih čaša, štapića, ljepila itd.

  Pretražite rekreativne izlete povezane sa STEM-om

  Posjetite takmičenja robotike i programiranja ili sajmove proizvođača i potaknite svoje dijete da postavlja pitanja i sudjeluje. Potražite kampove i programe koji će vaše dijete naučiti nešto novo – matematičare, STEM kampove, naučne aktivnosti – koje ono ne bi pohađalo u školi.

  Promovisati saradnju i timski rad

  Pozovite djecu da zajedno rade na STEM izazovu. Možete predložiti djeci da osnuju svoj STEM inovatorski klub. Prije nego započnete, zamolite ih da s ostalim članovima tima podijele neko ponašanje koje cijene.

  Na temelju tih vrijednosti pomozite im razviti neke smjernice ponašanja kojih će se pridržavati. Zatim vodite djecu u zajedničko istraživanje i eksperimentiranje te ih lagano podsjetite na njihove smjernice kada je to potrebno.

  Pomozite oko STEM aktivnosti u školi

  Ostanite u kontaktu sa dječjim učiteljem radi informacija o tome kako i kada to učiniti. Uključite i ideje sa STEM aktivnostima u vašoj kući.

  Počnite s istraživanjem karijera

  Drugi način da potaknete istraživanje STEM-a je da pomognete svojoj djeci da se zamisle u uspješnoj karijeri. Brze promjene u industriji stvaraju nove vrste poslova za koje su potrebne STEM vještine s kojima im upravo vi možete pomoći u razvoju.

  U srži, STEM se bavi rješavanjem problema iz stvarnog svijeta. Svijetu će trebati sve više radnika sa vještinama da prepoznaju probleme, vizualiziraju i stvaraju inovativna rješenja i stalno ih poboljšavaju. Ohrabrite svoju djecu. Izazovite ih. Uključite ih u razmišljanje poput inženjera i naučnika.

  Uključite i svoje djevojke! One imaju jednako odlučnosti i pameti kao i vaši dječaci. Vaša djeca će biti među onima koji mijenjaju svijet na bolje.

  Šta mislite o ovom blogu?
  1 odgovori
  Love
  Love
  0
  Star
  Star
  0
  Smile
  Smile
  0
  Haha
  Haha
  0
  Sad
  Sad
  0
  Weary
  Weary
  1
  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.