Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
stem projekti iz stvarnog svijeta

STEM projekti koji se bave problemima iz stvarnog svijeta

STEM učenje se uglavnom odnosi na dizajniranje kreativnih rješenja za probleme iz stvarnog svijeta. Kada učenici uče u kontekstu autentičnog STEM dizajna zasnovanog na problemima ili projektima, oni mogu jasnije vidjeti stvarni utjecaj svog učenja.

Ta vrsta autentičnosti izgrađuje angažman, odvlačeći učenike od stenjanja “Kada ću ovo ikada koristiti?” na istinsku vezu između vještina i primjene.

Sadržaj

  Korištenje STEM-a za promovisanje kritičkog razmišljanja i inovacija

  „Obrazovni ishodi u tradicionalnim okruženjima fokusiraju se na to koliko odgovora učenik zna. Želimo da učenici nauče kako da razviju kritički stav u svom radu: raspituju se, uređuju, fleksibilno razmišljaju i uče iz perspektive druge osobe,” kaže Arthur L. Costa u svojoj knjizi Učenje i vođenje s navikama uma. “Kritični atribut inteligentnih ljudskih bića nije samo posjedovanje informacija, već i znanje kako da se ponašaju prema njima.”

  Izum i rješavanje problema nisu samo za laboratorijske mislioce. Učenici od osnovne do srednje škole mogu se čuditi, dizajnirati i izmisliti pravi proizvod koji rješava stvarne probleme. “Rješavanje problema uključuje pronalaženje odgovora na pitanja i rješenja za neželjene efekte.

  STEM lekcije se vrte oko procesa inženjerskog dizajna – organizovanog, otvorenog pristupa istraživanju koji promoviše kreativnost, pronalazak i dizajn prototipa, zajedno sa testiranjem i analizom,” kaže Ann Jolly u svojoj knjizi STEM by Design. “Ovi iterativni koraci uključit će vaše učenike u postavljanje kritičnih pitanja o problemu i voditi ih kroz stvaranje i testiranje stvarnih prototipova za rješavanje tog problema.”

  Primjeri STEM projekata koji koriste probleme iz stvarnog svijeta

  Evo nekoliko zanimljivih projekata za inspiraciju koji vaše učenike navode na razmišljanje o tome kako riješiti probleme iz stvarnog svijeta.

  Sprečavanje erozije tla

  U ovom projektu, namijenjenom za uzraste šestog do devetog razreda, učenici uče da grade morski zid kako bi zaštitili obalu od erozije, računajući energiju valova kako bi odredili najbolje materijale za ovaj posao. Pogledajte projekat.

  erozija tla

  Uzgajanje hrane tokom poplava

  Prirodna katastrofa koja često uništava zajednice, poplave mogu otežati uzgoj hrane. U ovom projektu učenici istražuju “problem s kojim se suočavaju farmeri u Bangladešu i kako uzgajati hranu čak i kada zemlja poplavi”. Pogledajte projekat.

  Rješavanje potreba dizajnom grada

  Uključite učenike osnovnih i srednjih škola u urbano planiranje. Učenici mogu identificirati probleme grada, koji se odnose na stvari kao što su prijevoz, okoliš ili prenaseljenost – i dizajnirati rješenja. Pogledajte projekat.

  Stvaranje čiste vode

  Previše područja svijeta – uključujući gradove – nemaju pristup čistoj vodi. U ovom STEM projektu, tinejdžeri će naučiti kako da naprave i testiraju sopstvene sisteme za filtriranje vode. Pogledajte projekat ovdje.

  Poboljšanje života osoba sa invaliditetom

  Kako neko sa štakama ili invalidskim kolicima može nositi ono što mu je potrebno? Kroz nekoliko lukavih dizajna! Ovaj projekat podstiče učenike srednjih škola na kreativno razmišljanje i učešće u građanskom angažmanu. Pogledajte projekat.

  Čišćenje izlivene nafte

  Svi smo vidjeli slike plaža i divljih životinja prekrivenih naftom nakon katastrofalnog izlijevanja. Ovaj projekt pomaže učenicima osnovnih i srednjih škola da dizajniraju i testiraju komplete za čišćenje izlijevanja nafte. Pogledajte projekat.

  Izgradnja objekata otpornih na zemljotres

  Uz sve veću količinu razornih potresa širom svijeta, ovaj projekt rješava neke velike probleme. Učenici osnovnih škola mogu naučiti da u svojoj učionici stvaraju strukture otporne na potres. Pogledajte projekat.

  Izrada solarnih peći

  U udaljenim mjestima ili siromašnim područjima moguće je napraviti solarne peći za bezbedno kuhanje hrane. U ovom projektu, osnovci konstruišu solarne peći kako bi naučili sve o tome kako rade i njihovom utjecaju na okoliš i društvo. Pogledajte projekat.

  Zaustavljanje oksidacije jabuke

  Zaustavite jabuke da postanu smeđe s ovim projektom zasnovanim na oksidaciji. Savršeno za mlađe učenike, učenici mogu predviđati, označavati, brojati i eksperimentirati! Pogledajte projekat.

  Napredujem kao STEAM nastavnik

  Promocija STEM-a je evoluirala je u STEAM pokret, dodajući umjetnost za dalje obogaćivanje i angažman. Postoji mnogo načina da ugradite STEM ili STEAM lekcije u svoj nastavni plan i program, ali da biste to uradili dobro, potrebno je osnovno znanje i profesionalni razvoj.

  Zamislite kakav biste uticaj mogli imati na svoje učenike i svoju zajednicu kada biste bili podržani teorijskim okvirom, raznim strategijama i obiljem ideja i resursa.

  Igraj Uči Rasti je kompanija koja nudi inovativne STEM igračke i alate za djecu, pružajući im mogućnost da istražuju, uče i razvijaju se na kreativan način.

  Šta mislite o ovom blogu?
  15 odgovori
  Love
  Love
  6
  Star
  Star
  7
  Smile
  Smile
  2
  Haha
  Haha
  0
  Sad
  Sad
  0
  Weary
  Weary
  0
  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.