Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
sta su stem igracke

Prednosti STEM igračaka za djecu

Kao roditelji, svi želimo da naša djeca odrastu sa stalnom ljubavlju prema učenju. Najbolji način da se to postigne je da se potiče prirodna radoznalost djece. Ovdje dolaze STEM igračke. STEM igračke su obrazovne igračke koje su dizajnirane da djeci podučavaju o ovim predmetima na interaktivan i zanimljiv način. Ove igračke mogu uključivati ​​stvari poput izgradnje kompleta, igara za programiranje i obrazovnih robota.

Jedna od najvećih prednosti STEM igračaka za djecu je što potiču njihovu prirodnu radoznalost. Djeca su prirodno radoznala za svijet oko sebe i žele istraživati i učiti. STEM igračke se uhvate u ovu radoznalost tako što daju djeci praktična, interaktivna iskustva koja im omogućavaju da uče i otkrivaju nove stvari sami.

Druga prednost je što pomažu djeci da razviju važne vještine poput rješavanja problema, kritičkog razmišljanja i kreativnosti. Ove vještine su esencijalne za uspjeh u školi i u životu, a STEM igračke daju djeci priliku da ih vježbaju i razvijaju.

Isto tako, mogu pomoći u promociji jednakosti spolova i raznolikosti u STEM poljima. Mnogo djevojčica i djece iz manje zastupljenih skupina možda nemaju toliko izlaganja STEM predmetima kao drugi, ali STEM igračke im mogu pružiti priliku da istraže i razvijaju interese u STEM predmetima.

Ukupno, STEM igračke mogu biti korisno sredstvo za roditelje koji žele potaknuti ljubav svoga djeteta prema učenju i razviti važne vještine za njihovu budućnost.

Odličan su alat za upoznavanje vašeg mališana sa osnovnim konceptima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike. Pružaju djeci razne mogućnosti za praktično učenje. Igranje sa STEM igračkama može biti odličan način da potaknete prirodnu radoznalost vašeg djeteta. Ove vrste igračaka uključuju nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematičke koncepte na zanimljiv način koji je zabavan za djecu svih uzrasta.

Za razliku od igračaka koje se koriste za pretvaranje, STEM igračke su više o aktivnoj igri, što znači da djeca stupaju u interakciju s igračkama na potpuno nov način. Ove vrste igračaka su dizajnirane da potiču aktivno i interaktivno angažovanje koje inspiriše djecu da otkriju više o svetu i sebi.

Prema mišljenju stručnjaka, nikada nije prerano da se mala djeca kroz igru izlože konceptima vezanim za STEM. Evo nekih od najboljih razloga zašto biste sada trebali početi ulagati u STEM igračke za svoju djecu.

Razotkrivaju mit da su STEM predmeti preteški

Jeste li znali da mnogi odrasli ne nastavljaju karijere vezane za STEM jer smatraju da je ovo polje preteško? Ova zabluda može negativno utjecati na način na koji djeca gledaju na ove predmete i može ih navesti da vjeruju da je ostvarivanje karijere u ovim oblastima nedostižno. STEM igračke mogu razotkriti ove zablude, jer pomažu djeci da vide koliko koncepata vezanih za STEM je lakše upravljati nego što se čini.

Izlaganje STEM konceptima od ranog doba uz pomoć STEM igračaka može pomoći u povećanju samopouzdanja djece u učenju ovih predmeta. Kada se djeca uključe u ove vrste aktivnosti, to im pomaže da shvate da su svladavanje matematike i prirodnih nauka dostižni ciljevi.

Promovišu kreativno razmišljanje

Šta može biti bolje od poticanja djece da protežu svoju maštu i stvaraju nešto novo i drugačije? Uključivanje u STEM aktivnosti pruža djeci obilje mogućnosti za kreativno razmišljanje, što im pomaže da razviju vještine u oblastima rješavanja problema, prostornog zaključivanja, inženjerskih koncepata i još mnogo toga. Osim toga, pomaže djeci da izgrade povjerenje u vlastita postignuća i inspiriše ih da nastave da uče.

Dobre za izgradnju kognitivnih vještina

Obogaćuju razvoj kognitivnih vještina djece, kao što su njihovo logičko rasuđivanje, sposobnost rješavanja problema i kritičko razmišljanje. Aktivnosti vezane za STEM djecu uče više od pamćenja činjenica i brojki. Djeca uče vrijedne vještine koje su im korisne tokom cijelog života. Oni pružaju široku priliku djeci da kritički razmišljaju, procijene problem i iznađu najbolji pristup ili rješenje.

Poboljšavaju fine motoričke sposobnosti

Još jedna prednost korištenja STEM igračaka je da djeci pružaju mogućnosti da poboljšaju spretnost i koordinaciju ruku i očiju. Čin građenja kockicama i petljanja sa zagonetkama može pomoći u poboljšanju finih motoričkih vještina djece i izgraditi njihovo samopouzdanje u svoje fizičke i intelektualne sposobnosti.

Čine učenje zabavnim

Ko kaže da učenje mora biti dosadno? Igrajući se STEM igračkama, djeca će vjerojatnije pristupiti ovim predmetnim područjima sa zanimanjem i uzbuđenjem. Također je vjerojatnije da povezuju nauku i matematiku s većim osjećajem slobode, zabave i otkrića. Bilo da djeca uče osnovne matematičke koncepte ili grade složeni naučni projekat, STEM igračke mogu učiniti učenje i igru zabavnim iskustvom.

Odlične za povezivanje roditelja i djece

Ponekad mi kao roditelji zaboravljamo da i mi igramo ključnu ulogu u razvoju naše djece. Istraživanja pokazuju da roditelji koji se redovno bave obrazovanjem svoje djece imaju djecu koja imaju više uspjeha u obrazovanju. Pa zašto ne biste kod kuće obavili neke praktične eksperimente sa svojim djetetom koristeći jednostavne potrepštine u vašem domu (poput boca za vodu)? Osim što je odličan način da učenje učinite interaktivnim, to je i odličan put za zabavno povezivanje roditelja i djece jer okuplja cijelu porodicu.

Nikad nije prerano da svog mališana upoznate sa STEM temama. Osigurajte djeci Igraj Uči Rasti STEM igračke tokom ranih godina i aktivirajte njihovo interesovanje za ove predmete za uspjeh u školi i šire!

Šta mislite o ovom blogu?
9 odgovori
Love
Love
7
Star
Star
2
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Weary
Weary
0
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.