Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
aktivnosti kritičko razmišljanje

5 aktivnosti koje djecu uče kritičkom razmišljanju

Kritičko razmišljanje je jedna od najvažnijih životnih vještina. Ne samo da gradi snažan karakter, već stvara i mudru osobu koja je skromna i uspješna. Međutim, većina škola nije u stanju njegovati sposobnosti kritičkog razmišljanja zbog standardiziranog nastavnog plana i programa. Ipak, kao roditelj, možete njegovati svoju djecu da razmišljaju kritički uz ove aktivnosti koje možete raditi kod kuće.

Igraj Uči Rasti je kreirao nekoliko aktivnosti s kojima vi i vaša djeca možete započeti odmah!

Umjetničko stvaranje

Podstičite vaše djete da izrazi svoje misli putem umjetničkih sredstava je nevjerojatan način za njegovanje vještina kritičkog razmišljanja. Dok djeca crtaju ili komponuju muziku kako bi riječima izrazila stvari koje možda ne znaju, to zahtijeva određeni stepen vještina kritičkog razmišljanja.

Uvježbavanje umjetničkih vještina i njegovanje kreativnosti neophodna je aktivnost za djecu da izgrade svoje vještine kritičkog razmišljanja. To nikako nije jednostavan zadatak. Ovo je jedan od mnogih faktora zašto je umjetnost bila visoko cijenjena kroz historiju.

Zajedno rješavajte zagonetke

Zagonetke su dokazano odlična aktivnost za djecu da izgrade svoje neurone. Bilo da se radi o monopolu, tic tac toe-u, povezivanju 4 iste, slagalicama, zmijama i ljestvama i mnogim drugim, vaše dijete će aktivno graditi svoje vještine kritičkog razmišljanja igrajući ove igre.

Kroz zagonetke i mozgalice, vaše dijete polako uči kako formulirati strategije, razumjeti osnove teorije igara i postepeno izgrađivati ove vještine dok ne postanu rutina.

Kada su zagonetke u pitanju, vaše prisustvo je također nevjerovatno važno. Ove zagonetke mogu izgledati zastrašujuće i neugodne ako pustite svoje dijete da se igra samo, ali to može postati zabavno i prekrasno iskustvo povezivanja kada se igrate zajedno.

Naučite ih kako da stvore hipotezu

Možete aktivno učiti svoje dijete kako da dođe do vlastitih ideja i teorija kada provodite vrijeme s njim. Na primjer, ako im čitate priču, možete se zaustaviti na pola puta i početi ih ispitivati ​​o stvarima kao što su šta misle o likovima, šta misle da će se dogoditi kasnije i zašto tako misle. Pitajte ih kako misle da bi se priča završila.

Improvizirana i otvorena pitanja poput ovih daju vašem djetetu priliku da razmišlja logično i izvan okvira. Ponekad bi vas njihovi kreativni odgovori čak mogli iznenaditi! Ohrabrite ih, postavljajte im otvorena pitanja i dajte im dovoljno vremena da dođu do odličnog odgovora.

Možete čak koristiti situacije iz stvarnog života da postavite ovakva pitanja. Na primjer, ako zajedno večerate, možete ih pitati kako misle kako su ovi rezanci napravljeni i koji je proces bio uključen. Ili ako ste zapeli u saobraćaju, možete ih pitati da li imaju bilo kakav doprinos o tome kako bi riješili probleme sa zastojima da su predsjednik države.

Igra s blokovima za građenje

Kocke za građenje i LEGO kockice su odlične igračke za izgradnju kritičkog razmišljanja. Beskrajne mogućnosti omogućavaju vašem djetetu da pusti maštu. Gradeći razne stvari s njima, također ih ohrabrujete da iskoriste više svog mozga kako bi oživjeli svoje ideje. Od dinosaurusa i zgrada do svemirskih brodova i modela kuća, dok vaše dijete gradi svoju maštu u stvarnost, ono aktivno pokreće te neurone tokom cijelog procesa.

Također možete postići sjajne rezultate igrajući Minecraft s njima. U suštini virtuelni svijet napravljen od blokova, vi i vaše dijete imate sjajno iskustvo povezivanja koje je i zabavno i poučno. Ako Minecraft nije vaša stvar – programi poput STEM Pionira potiču kreativnost i kritičko razmišljanje.

Pravi problemi i igre pretvaranja

Iznesite problem iz stvarnog svijeta kao što je glad u svijetu ili globalno zagrijavanje kako biste se pretvarali da se igrate i zamolite ih da smisle rješenja. Na primjer, da su predsjednik države, kako bi riješili ta pitanja? Takve igre omogućavaju djeci da uče o svom okruženju i da budu svjesni svog okruženja, a istovremeno kritički razmišljaju o problemima i kako ih riješiti.

Ove igre također omogućavaju vašoj djeci da shvate stvarne izazove s kojima se suočavaju ljudi u svijetu. Svojim ohrabrenjem ih čak možete motivirati da ne samo da ozbiljno razmišljaju o ovim problemima, već i da aktivno razmišljaju o rješenjima, koja bi mogla imati nevjerovatno blagotvoran utjecaj na njihove buduće karijere i ideologije.

Kritičko razmišljanje je ključ uspjeha

Sposobnosti kritičkog razmišljanja su ključne za postizanje uspjeha u životu. Omogućava pojedincu da živi svoj život punim plućima i da uvijek razmišlja unaprijed o svojim postupcima i posljedicama koje će doći. Njegovanjem vještina kritičkog razmišljanja kod svoje djece, ona će nesumnjivo imati svijetlu budućnost.

Šta mislite o ovom blogu?
14 odgovori
Love
Love
7
Star
Star
2
Smile
Smile
3
Haha
Haha
0
Sad
Sad
2
Weary
Weary
0
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.