Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
inženjerski dizajn

Važnost procesa inženjerskog dizajna

Ovdje u STEM Pioniru, proces inženjerskog dizajna je srž svega što radimo! Ali jeste li znali da možete primijeniti ovaj alat za rješavanje problema na probleme izvan inženjerstva?

Šta je proces inženjerskog dizajna?

Proces inženjerskog dizajna, po definiciji, je niz koraka koje inženjeri koriste da pronađu rješenje problema. Ovi koraci uključuju: definiranje problema, razmišljanje o rješenjima, dizajniranje i izgradnju prototipa rješenja, testiranje rješenja i poboljšanje.

Iako naziv može biti pogrešan, ovaj proces nije striktno posvećen inženjeringu. Ako ste ikada naišli na problem koji ste trebali riješiti, a zatim dizajnirali, testirali i poboljšali svoje rješenje kako biste ga učinili boljim, onda ste ovaj proces primijenili u svom životu!

Rješavanje svakodnevnih problema korištenjem procesa inženjerskog dizajna

Iako to nije nešto o čemu biste mogli aktivno razmišljati kada se bavite svakodnevnim problemima, bili biste iznenađeni kada biste saznali da se ovaj proces koristi u mnogim vašim dnevnim aktivnostima!

Rad u grupnim projektima.

Grupni projekti nisu samo za djecu školskog uzrasta – oni su zapravo prilično rasprostranjeni u radnoj snazi! Jeste li se našli u scenariju u kojem morate raditi s kolegom da biste obavili posao?

Možda je to razvoj novog internog procesa za efikasniji rad ili stvaranje novog proizvoda koji ćete ponuditi svojim kupcima. U svakom slučaju, vi i vaš tim morat ćete pratiti proces inženjerskog dizajna kako biste riješili svoj problem!

DIY kućni projekti.

Evo samo jednog scenarija: imate potpuno novu, prekrasnu vanjsku terasu. Ali shvatate da nemate mjesta za sjedenje! Dakle, možete pronaći palete u lokalnoj prodavnici i sami ih izraditi. Međutim, kada ste napravili svoje klupe, pomislite da je možda potrebna podrška za leđa!

A šta je sa jastucima? Ovaj misaoni proces možete primijeniti na mnoge scenarije. Možda to trenutno niste shvatili, ali ste kroz pokušaje i greške identifikovali problem, razmotrili moguća rješenja i razvili i implementirali poboljšanja.

Pisanje rada.

Možda ste upoznati s procesom pisanja, koji općenito uključuje prethodno pisanje, izradu nacrta, reviziju, uređivanje, evaluaciju i objavljivanje. Vjerovali ili ne, ovo se ne razlikuje previše od procesa inženjerskog dizajna!

Svaki pismeni zadatak ima problem koji pisac treba da adresira za čitaoca. Nakon što je esej napisan, vrijeme je za evaluaciju (ili poboljšanje) i reviziju rada.

Planiranje večere za svoju porodicu.

Zamislite ovo: bliži se vrijeme večere, a vi još nemate ništa u peći. Posjetite svoju ostavu da vidite šta vam je ostalo i uključite svoje sastojke u aplikaciju koja vam može pomoći u pronalaženju recepata. Prepoznajete neka ograničenja, npr. koji recepti traju predugo, a druga za koja znate da vaša djeca neće jesti.

Odaberete nešto za šta se nadate da će zadovoljiti većinu vaše porodice, skuhate obrok i sjednete za večeru. Razgovarate o tome da li nešto nedostaje – vaše dijete predlaže neki dodatni začin. Onda voala, savršeno je!

Kako STEM Pionir može pomoći!

Pomoću STEM Pionira nastojimo da djeci uzrasta od 4 do 14 godina na zabavan i izazovan način približimo inženjerstvo, nauku, matematiku i tehnologiju. Ovo uključuje podučavanje svih aspekata procesa inženjerskog dizajna kako bi ih bolje opremili u STEM studijama i šire!

Igraj Uči Rasti je kompanija koja nudi inovativne STEM igračke i alate za djecu, pružajući im mogućnost da istražuju, uče i razvijaju se na kreativan način.

Šta mislite o ovom blogu?
13 odgovori
Love
Love
4
Star
Star
6
Smile
Smile
3
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Weary
Weary
0
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.