Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
inzenjerstvo za djecu

Inženjerstvo za djecu – kratki vodič

Jedan od najtraženijih poslova na tržištu je inženjerstvo. Uz obilje poslova u oblasti inženjerstva, kao i obećavajuće izglede na horizontu, nema boljeg vremena nego da učestvujete u ovoj industriji koja je u usponu.

Shvatali vi to ili ne, inženjerstvo utiče na vaš svakodnevni život! Vaša kuća je projektovana kao i kompjuter za kojim sjedite.

Sada se možda pitate kako možete usmjeriti svoju djecu da uče i ulažu u čuda inženjerstva. Pa, dobra vijest je da je praktično i jednostavno usmjeriti svoju djecu da započnu ovu karijeru u ranoj dobi.

U ovom kratkom vodiču pokazat ćemo vam 6 savjeta o tome kako svojoj djeci predstaviti inženjerstvo

Šta je inženjerstvo?

Šanse su da sjedite na nečemu što je projektovano, u prostoriji koja je projektovana, u zgradi koja je projektovana, dok gledate u kompjuter koji je projektovan. Dakle, šta je inženjerstvo? Inženjerstvo je proces stvaranja i izgradnje struktura, proizvoda i sistema korištenjem matematike i nauke.

Inženjer je osoba koja se bavi inženjerstvom. Inženjeri rješavaju probleme svojim izumima. Postoji nekoliko grana inženjeringa. Glavne grane su građevinsko, mašinsko, elektro i hemijsko inženjerstvo.

Prvo, trebali biste razgovarati sa svojim djetetom o tome šta je inženjerstvo. Mnoga djeca su možda čula za inženjera i čuli za ljude koji su inženjeri. Međutim, riječ “inženjerstvo” je širok pojam i pokriva širok spektar karijernih puteva i vještina. Pokušajte koristiti ovu kontrolnu listu da vodite svoju diskusiju:

 • Inženjer je neko ko dizajnira, gradi ili održava mašine, motore, strukture, pa čak i životnu sredinu. Pomažu u stvaranju svega oko nas.
 • Pokušajte im pokazati ovaj sjajan video od Crash Course Kids: What’s An Engineer?
 • Razmislite o nekim predmetima koje vi i vaše dijete volite svakodnevno koristiti i razgovarajte o tome kako je inženjer pomogao u dizajniranju

Opišite različite tipove inženjera

Objasnite da inženjeri ne grade samo strukture i mašine, postoji mnogo različitih tipova inženjera. Postoji toliko mnogo tipova inženjera da ih je teško pratiti.

To je dobro, jer šta ako je vaše dijete zainteresirano za različite oblike inženjerstva? Onda bi to bio dobar trenutak da razgovaramo o tome kako postoje različite vrste inženjera.

Možete objasniti da inženjeri ne grade samo stvari (tj. mašine i strukture), već mogu raditi i druge stvari u industriji, poput planiranja ili savjetovanja.

Uz to, razmotrite sljedeće uloge:

 • Hemijski inženjeri
 • Građevinski inženjeri
 • Inženjeri elektrotehnike
 • Inženjeri zaštite životne sredine
 • Inženjeri proizvodnje
 • Naučnici o materijalima
 • Mašinski inženjeri
 • Softverski inženjeri
 • Inženjeri konstrukcija
 • Sistemski inženjeri

Opišite inženjere kao osobe koje rješavaju probleme

Rješavanje problema jeste i trebalo bi biti dio života vašeg djeteta. Pa, zašto im ne dati tu lekciju na početku kroz inženjerstvo?

Inženjerstvo ima proces dizajna koji se mora pratiti da bi se stvorilo i održavalo nešto na pozadini stvari. To je proces korak po korak koji inženjeri koriste da im pomognu u rješavanju problema, učine svoje dizajne efikasnim i poboljšaju svoje dizajne kako bi bili bolji. Stoga, učenje ovoga u ranoj dobi može biti od suštinskog značaja za djecu ne samo u inženjerstvu već i u mnogim drugim aspektima njihovog života.

Povezano: Važnost procesa inženjerskog dizajna

Vannastavne aktivnosti

Jeste li znali da postoje mnoge vannastavne aktivnosti koje su usredotočene na inženjerstvo? Istina je!

Danas mnoge škole i institucije pozdravljaju programe i obrazovne događaje kojima se djeca mogu pridružiti kako bi saznali više o ovoj industriji u usponu. Bilo da su lokalni ili nacionalni, takvi događaji mogu pomoći u razvoju interesa djece za inženjerstvo.

Čak i naučni sajmovi mogu pomoći vašem djetetu da se uključi u inženjerstvo bez potrebe da bude „kvalifikovano“ za mjesto u učenju ove oblasti. Ovi događaji također omogućavaju saradnju, međuljudske vještine, pa čak i prijateljstva.

Igraj Uči Rasti programi kao što je STEM Pionir nude razne izazove kako bi ohrabrili učenike da uče kroz praktične aktivnosti o inženjerstvu i da se ne boje ovih predmeta u budućnosti.

Pronađite Mentora

Djeci će trebati jako puno mudrosti u inženjeringu, zbog toga je važno pronaći mentora koji može naučiti vaše dijete osnovama inženjerstvo – šta da nauči, koja iskustva treba uzeti u obzir i kako naučiti više o ovoj temi.

Mentorstvo može pomoći vašem djetetu u sljedećem:

 • Uvid u stalno rastuću industriju
 • Ključni društveni problemi u industriji
 • Vještine slušanja
 • Poduhvati za rješavanje izazova

Koristite Internet

Konačno, internet nije toliko loš za vašu djecu kao što se može pretpostaviti. Zapravo, inženjerstvo je već napravilo put do kompjuterskih igara, emisija, video zapisa na internetu i još mnogo toga. Postoji mnoštvo resursa i sve što treba da uradite je da ih potražite.

Osim toga, ako želite da vaša djeca čitaju, razmislite o traženju članaka o inženjerstvu ili se čak pretplatite na časopis o inženjerstvu da biste im čitali. Bezbrojni članci pružaju korisne informacije o inženjerstvu i mogu pomoći djeci da izgrade vještine u rješavanju problema, zajedno s kritičkim razmišljanjem, planiranjem i analizom situacija.

Ako vaše dijete voli igre, razmislite o igrama što je Minecraft, koje im omogućavaju da grade, prikupljaju i analiziraju predmete. Jačanjem ovih koncepata na gamificiran način, možete zadržati djecu uključenu i zabavnu, posebno ako vole Minecraft!

Zaključak

Na kraju krajeva, postoji brdo mogućnosti kada je u pitanju inženjerstvo. Ako je vaše dijete zainteresovano za ovu oblast, onda je važno da ga započnete već danas, kako bi bilo spremnije za ono što ga očekuje u ovoj unosnoj karijeri.

Dok budete imali na umu ovih 6 savjeta u ovom kratkom vodiču, moći ćete pripremiti svoje dijete za čuda inženjerstva. Ne samo da će naučiti o inženjerstvu, već će naučiti i mnoštvo 4k vještina za 21. stoljeće kao što su saradnja, rješavanje problema i kritičko razmišljanje.

Šta mislite o ovom blogu?
2 odgovori
Love
Love
1
Star
Star
1
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Weary
Weary
0
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.