Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
pripovijedanje

Kreativne igre pripovijedanja za djecu

Priče povezuju ljudska bića. Oni su način na koji shvatamo svijet. Ovo se odnosi i na našu djecu. Štaviše, pričanje priča pomaže u neurološkom razvoju djeteta, podstiče kreativno razmišljanje, poboljšava vokabular, potiče maštu, poboljšava vještine slušanja i razvija pismenost.

Tokom ove neviđene ere razdvojenosti i izolacije zbog korona virusa, svi ljudi, a posebno djeca, hitno moraju izgraditi odnose, povezati se sa zajednicom i njegovati osjećaj sebe.

Roditelji mogu pomoći djeci da vrate osjećaj sebe i pripadnosti kroz aktivnosti pripovijedanja. Pripovijedanje je ljudska potraga koja prolazi kroz sve kulture i generacije i može pomoći u obnavljanju nekih elemenata koji nedostaju u životima naše djece danas.

Toliko dobrih stvari, zar ne? Igraj Uči Rasti je pripremio ove igre pripovijedanja koje možete igrati sa svojom djecom kako biste potaknuli sate kreativnosti i razvoja.

Lično pripovijedanje

Pričanje ličnih priča je moćan način za početak jer je priča njihova sopstvena. Stimulirajte ideje za priču postavljanjem direktnih pitanja o emocionalno nabijenim iskustvima koja su se dobro završila. Na primjer, pitajte “Koji je bio najbolji poklon koji si ikada dobila?” Kada počnu pričati, pomozite im da razrade priču nježno tražeći detalje. Recite im da želite da vidite priču u svojoj mašti. Gdje si bila? Ko je bio tamo? Šta si uradila? Čak i ako znate odgovore, neka oni budu pripovjedači. Ne uplićite se i ne ispravljajte.

Ostala uputstva koja možete koristiti su: Kada si se najviše bojao? Ispričaj mi priču o svom ožiljku? Šta je bilo najsmješnije što je djed ikad uradio? Ove priče često izazivaju smijeh i podstiču više na pričanje.

Da biste dodatno izgradili samopoštovanje, predložite konkretne priče koje postavljaju dijete kao heroja. Sjećaš li se vremena kada si pronašla ključeve svoje tetke? Reci mi o vremenu kada si spasio tog zeca? Opet, pitajte za detalje. Gdje si bila? Kako si se osjećao? Lično pričanje potiče osjećaj sebe i pomaže im da pronađu smisao u vlastitim iskustvima.

Kada vaše dijete ima iskustva s ovim, možete predložiti svom djetetu da se obrati bliskim članovima porodice preko Skypea ili Zooma. Mogli su tražiti stare porodične priče koje se ovi članovi porodice sjećaju iz svog djetinjstva ili priče o odrastanju njihovih roditelja.

Kreativne igre pripovijedanja

Uzrast: 3+
Potrebni materijal: edukativne kartice

Roditelji i nastavnici imaju tendenciju da se oslanjaju na knjige za pružanje priča. Da biste razvili kreativnost i osjećaj pripadnosti, zajedno razvijajte vlastite maštovite priče. U ovoj igri, pokretač priče postavlja ko, gdje i šta.

Na primjer, mogao bih reći: „Jučer ujutro u parku sam vidio ogromnog smeđeg medu!“ Sljedeća osoba može nastaviti priču sljedećim redom. Uključivanje svih vas kao likova u priču dodaje element uzbuđenja. Ohrabrite sve pripovjedače da koriste mnogo opisnih riječi kako bi slušaoci mogli vizualizirati priču. Ovo može biti odlična porodična aktivnost ako putujete automobilom ili zaglavite čekajući nešto. Također možete uključiti ljude, objekte ili zgrade oko sebe u priče.

Kartice sa slovima medo voli med

Ako su djeca starija, možete postaviti temu ili žanr. Ili ih možete izazvati kao pripovjedače koristeći znakove priče.

Napravite tri gomile znakova: prva gomila sadrži imena ili slike likova; druga gomila sadrži imena ili slike postavki; zadnja gomila sadrži imena ili slike objekata. Kao grupa možete povući kartu iz svake gomile i kreirati priču koja uključuje sve što je na kartama, ili svaki pojedinac može ispričati kratku priču koja uključuje sve tri karte.

Kreativno pričanje priča

Uzrast: 2+
Potrebni materijal: edukativne kartice

Edukativne kartice se mogu koristiti na različite načine. Jedan od načina je Kreativno pričanje priča pomoću slova i ilustracija. Sve što vam je potrebno je jedan set abecede, a ukoliko budu potrebna dupla slova možete koristiti drugi set abecede i samoglasnike.

Neka dijete izabere nekoliko kartica i ispriča priču koja uključuje sve izabrane kartice redom. Na ovaj način mlađa djeca koja još ne znaju pisati, ali užživaju u pričanju priča razvijaju kreativnost, maštu i obogaćuju svoj rječnik.

Štapić pripovijedanja

Uzrast: 4+
Potrebni materijal: dugačak štap, običan ili ukrašen

U ovoj tradiciji usmenog pripovijedanja, učesnici se okupljaju u krug. Onaj ko drži štap priča priču, bilo svoju ili zajedničku priču koju će svi u krugu dodati kada dođe na red. Prije nego što počnete, korisno je ako odrasla osoba navede okruženje, temu ili sukob za iskustvo, čak i za lične priče. Ako postoje nevoljni pripovjedači, potaknite njihovo razmišljanje pitanjima poput: „Šta ste vidjeli?“ ili “I šta se onda dogodilo?”

Preklopljena priča

Uzrast: 6+
Potrebni materijal: komad papira i olovka

Ovu razigranu igru pripovijedanja najbolje je igrati s grupom jer je to nadogradnja priče. Jedna osoba započinje igru pisanjem nekoliko rečenica priče. Ta osoba savija papir tako da se vidi samo posljednji red pisanja i prosljeđuje ga sljedećoj osobi. Ta osoba čita rečenicu i dodaje priču svojim idejama, ponovo savijajući papir.

Ovo se nastavlja sve dok zadnja osoba u grupi ne napiše završetak. Otvorite, pročitajte i pripremite se za smijeh. Ove priče obično ispadnu potpuno otkačene – uz tone zabave.

Šta mislite o ovom blogu?
9 odgovori
Love
Love
4
Star
Star
3
Smile
Smile
1
Haha
Haha
0
Sad
Sad
1
Weary
Weary
0
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.