Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
podrska djeci tehnoloski pokret

Kako roditelji mogu podržati djecu i tehnološki pokret?

Tehnologija je sve više ukorijenjena u naš svakodnevni život, u dobru i zlu. Ali kao i svi drugi mediji, sve je u tome kako ih koristite. U Igraj Uči Rasti imamo predrasudu prema akciji i pozitivnom uticaju. Djeca su razvijaju pozitivan odnos s tehnologijom nakon njenog korištenja.

Pa kako da to uradimo?

Kako iskoristiti tehnologiju da pomognemo djeci da rastu, uče i otkriju više o sebi? Kako možemo osigurati da su sigurni, da nisu ovisni o igranju igrica i da pasivno ne konzumiraju tehnologiju?

Eksponiranje

Djeca će se na ovaj ili onaj način susresti s tehnologijom (poput video igrica, mobilnih telefona, društvenih medija). Ako pokažu interesovanje, volimo ih proaktivno upoznati s internetom i kreativnim programima koje mogu koristiti.

Na ovaj način možemo postaviti ton i upoznati djecu sa nekim cool stvarima koje možda nisu normalno pronalazile.

Pozitivno okruženje

Prije svake aktivnosti postavljamo svoje namjere, pravila i smjernice, na primjer da se ne igramo s nečijim projektom osim ako to ne zatraži i vraćamo zalihe tamo gdje se drže. Ako djeca imaju svoja pravila koja bi željela implementirati, mogu i ona, pod uslovom da se i razred slaže.

Djeca se sada mogu igrati, istraživati i eksperimentirati bez brige, znajući šta mogu očekivati.

Razgovori uz užinu (pauze)

Moramo često praviti pauze od računara i uređaja kako bismo dopustili našem mozgu da se napuni i promijeni fokus. U pauzama igramo igrice i razgovaramo uz užine.

Razgovarajte o različitim mekim vještinama, vještinama 21. stoljeća i društvenim pitanjima, kao što su, šta je trolovanje, šta se dešava kada pogriješite i kako dati povratnu informaciju. Vrijeme za odmor omogućava kreativno razmišljanje, pomažući djeci da sagledaju širu sliku i komuniciraju s drugima.

Učite zajedno

Tehnologija ne mora da bude izolujuća. Trebamo da radimo, učimo i postavljamo ciljeve kao grupa. Testirajte i igrajte projekte i igre jedni od drugih. Iskustvo učenja treba biti dinamično i zanimljivo.

Iskoristite ovo vrijeme da razgovarate jedni s drugima, podijelite priče i riješite probleme. Djeca trebaju da koriste video igrice i svoje web stranice kao način samoizražavanja.

Igra sa prijateljima

Pozovite prijatelje vašeg djeteta da sarađuju i igraju se zajedno. Minecraft je jedan od najpopularnijih programa i odlična je igra za druženje s drugom djecom i stvaranje kreativnih izuma.

Djeca uče o radu s drugom djecom, grade međuljudske vještine, dijeljenje, kreativnost, komunikaciju i rješavanje sukoba.

Ne treba vam fensi kompjuter ili programi da biste započeli i naučili o programiranje i tehnologiji. Postoji mnogo besplatnih programa, kao što su Scratch i jednostavni programi za crtanje. Tehnologija je odličan način za poboljšanje učenja i razvoj vještina za donošenje promjena. Zapamtite da je važno praviti pauze, razgovarati s drugima i pokretati svoje tijelo dok učite!

Radoznali ste šta sve možete raditi uz Igraj Uči Rasti? Pogledajte neke od naših STEM igračaka!

Šta mislite o ovom blogu?
13 odgovori
Love
Love
5
Star
Star
6
Smile
Smile
1
Haha
Haha
0
Sad
Sad
1
Weary
Weary
0
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.