Korpa
Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
podrska djeci tehnoloski pokret

Kako roditelji mogu podržati djecu i tehnološki pokret?

Tehnologija je sve više ukorijenjena u naš svakodnevni život, u dobru i zlu. Ali kao i svi drugi mediji, sve je u tome kako ih koristite. U Igraj Uči Rasti imamo predrasudu prema akciji i pozitivnom uticaju. Djeca su razvijaju pozitivan odnos s tehnologijom nakon njenog korištenja.

Pa kako da to uradimo?

Kako iskoristiti tehnologiju da pomognemo djeci da rastu, uče i otkriju više o sebi? Kako možemo osigurati da su sigurni, da nisu ovisni o igranju igrica i da pasivno ne konzumiraju tehnologiju?

Eksponiranje

Djeca će se na ovaj ili onaj način susresti s tehnologijom (poput video igrica, mobilnih telefona, društvenih medija). Ako pokažu interesovanje, volimo ih proaktivno upoznati s internetom i kreativnim programima koje mogu koristiti.

Na ovaj način možemo postaviti ton i upoznati djecu sa nekim cool stvarima koje možda nisu normalno pronalazile.

Pozitivno okruženje

Prije svake aktivnosti postavljamo svoje namjere, pravila i smjernice, na primjer da se ne igramo s nečijim projektom osim ako to ne zatraži i vraćamo zalihe tamo gdje se drže. Ako djeca imaju svoja pravila koja bi željela implementirati, mogu i ona, pod uslovom da se i razred slaže.

Djeca se sada mogu igrati, istraživati i eksperimentirati bez brige, znajući šta mogu očekivati.

Razgovori uz užinu (pauze)

Moramo često praviti pauze od računara i uređaja kako bismo dopustili našem mozgu da se napuni i promijeni fokus. U pauzama igramo igrice i razgovaramo uz užine.

Razgovarajte o različitim mekim vještinama, vještinama 21. stoljeća i društvenim pitanjima, kao što su, šta je trolovanje, šta se dešava kada pogriješite i kako dati povratnu informaciju. Vrijeme za odmor omogućava kreativno razmišljanje, pomažući djeci da sagledaju širu sliku i komuniciraju s drugima.

Učite zajedno

Tehnologija ne mora da bude izolujuća. Trebamo da radimo, učimo i postavljamo ciljeve kao grupa. Testirajte i igrajte projekte i igre jedni od drugih. Iskustvo učenja treba biti dinamično i zanimljivo.

Iskoristite ovo vrijeme da razgovarate jedni s drugima, podijelite priče i riješite probleme. Djeca trebaju da koriste video igrice i svoje web stranice kao način samoizražavanja.

Igra sa prijateljima

Pozovite prijatelje vašeg djeteta da sarađuju i igraju se zajedno. Minecraft je jedan od najpopularnijih programa i odlična je igra za druženje s drugom djecom i stvaranje kreativnih izuma.

Djeca uče o radu s drugom djecom, grade međuljudske vještine, dijeljenje, kreativnost, komunikaciju i rješavanje sukoba.

Ne treba vam fensi kompjuter ili programi da biste započeli i naučili o programiranje i tehnologiji. Postoji mnogo besplatnih programa, kao što su Scratch i jednostavni programi za crtanje. Tehnologija je odličan način za poboljšanje učenja i razvoj vještina za donošenje promjena. Zapamtite da je važno praviti pauze, razgovarati s drugima i pokretati svoje tijelo dok učite!

Radoznali ste šta sve možete raditi uz Igraj Uči Rasti? Pogledajte neke od naših STEM igračaka!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.