Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
kako djeca uce

Kako djeca uče?

Kao roditelj, prirodno vas zanima šta vaša djeca uče i kako uče. Iako sva djeca mogu učiti malo drugačije, neke osnovne stvari su uobičajene kada govorimo o tome kako djeca uče.

Pogledat ćemo neke od načina na koje djeca uče, kao i najbolje vrijeme da započnu nešto novo i koliko im je vremena potrebno da shvate nove ideje.

Sadržaj

  Različiti načini na koje djeca uče

  Sva djeca uče drugačije. Potrebno je vrijeme, pokušaji i greške da se utvrdi šta najbolje odgovara vašem djetetu. Evo nekoliko različitih načina na koje djeca mogu učiti.

  Vizuelni učenici

  Možda ste čuli da neki roditelji kažu da njihovo dijete više vizualno uči. Učenje gledanjem jedan je od mnogih načina na koji djeca uče.

  Učenici koji uče čitajući i pisajući

  Druga djeca bolje uče kada čitaju ideje i/ili ih zapisuju.

  Slušni učenici

  Ova vrsta učenika najbolje radi kada čuju kako se podučavaju ideje.

  Praktični učenici

  Druga djeca mogu bolje naučiti radeći. Oni su praktičniji i treba da završe stvarni zadatak da bi se on zaista utopio i načilo.

  Učenici koji uče igrajući se

  Kada su djeca mlađa, mnogi uče igrajući se. Ovo je odličan način da djeca uče jer se u isto vrijeme zabavljaju. Nestrukturirana igra je dobar način da djeca nauče i kako biti kreativna. Ovo pomaže da se izbalansira strukturirano učenje koje dobijaju u školi.

  Učenici koji uče koristeći predmete

  Djeca također mogu naučiti koristeći predmete dok gledaju kako stvari funkcioniraju. Ovo je kombinacija učenja kroz uviđanje kroz koju toliko djece već ima koristi.

  Možda ćete početi primjećivati ​​u koju kategoriju se vaše dijete najbolje uklapa ili mogu biti kombinacija nekoliko različitih kategorija učenja. Možda će trebati neko vrijeme da shvatite šta im najbolje odgovara, ali kada to učinite, vidjet ćete kako njihovo učenje napreduje.

  Kada je najbolje vrijeme za početak nečeg novog?

  Kada govorimo o tome kako djeca uče, također je važno pogledati najbolje vrijeme za početak nečeg novog. Istraživači su otkrili da je najbolje vrijeme za uvođenje novih ideja djeci između 4 i 12 godina.

  Oni podržavaju ideju podučavanja djece novim konceptima poput muzike i sporta u ranom uzrastu jer su skloni da ih brzo shvate. Svi smo čuli da su djeca kao mali spužve! Upijaju ideje brže od odraslih i mogu postati majstori sviranja instrumenata ili učenja nekog sporta u ranoj dobi u poređenju s djecom koja mogu početi kasnije.

  Kada je u pitanju učenje novih jezika, postoje istraživanja koja podržavaju ideju da je najbolje vrijeme do 10. godine. Studije su pokazale da što je učenik mlađi, to im je lakše da ponovo kreiraju nove zvukove i nauče pravilan izgovor.

  Bez obzira šta vaše dijete uči, važno je imati na umu ove faktore kako bi moglo naučiti što je više moguće.

  Koliko je vremena potrebno djeci da nauče nešto novo?

  Svi uče nove vještine različitim tempom. Neka djeca mogu brzo usvojiti vještinu, dok je drugima potrebno više vremena da savladaju novu. Za dijete od 8 i više godina može potrajati od 3-6 mjeseci u zavisnosti od vještine i djeteta.

  Nemojte biti frustrirani ako vaše dijete odmah ne usvoji neku vještinu. Treba vremena. Ako im pokažete strpljenje, naučit će i biti strpljivi.

  Šta mislite o ovom blogu?
  3 odgovori
  Love
  Love
  2
  Star
  Star
  1
  Smile
  Smile
  0
  Haha
  Haha
  0
  Sad
  Sad
  0
  Weary
  Weary
  0
  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.