Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
djecak zainteresovan za robotiku

Kako da zainteresujem svoje dijete za robotiku

Robotika je odličan način da se djeca upoznaju sa inženjerstvom i drugim naučnim aktivnostima. Ako želite uključiti svoje dijete u koristan hobi ili se sami poigrati s robotikom, istraživanje inženjerskih igračaka može biti sjajna prilika za zajedničko obrazovno iskustvo s vašim djetetom.

Počnite s igračkama koje uvode građenje i inženjerstvo.

Ako želite pružiti svojoj djeci prednost, možete ih rano opremiti igračkama koje naglašavaju građenje i inženjerstvo. Na primjer, drveni blokovi, magnetni blokovi ili LEGO su fantastične opcije za upoznavanje djece sa strukturalnom potporom i dizajnerskim elementima.

Važno je da provodite vrijeme igrajući se sa svojom djecom s ovim novim obrazovnim igračkama. Ali također im trebate pružiti priliku da se igraju samostalno i s drugom djecom kako biste ojačali različite aspekte djetetovih vještina i mašte.

Dok vaša djeca rade s vama, naučit će kompleksnije i vještije načine korištenja materijala. Kada se igraju s drugom djecom, imat će priliku razvijati saradnju i vještine timskog rada. Samostalni rad pomoći će im da steknu samopouzdanje u svoje sposobnosti i vlastitu kreativnu snagu.

Uživajte u igračkama i medijima koji potiču kreativnost.

Djeca su prirodno znatiželjna, pa je jedan od najboljih načina da ih zainteresirate za robotiku izlaganje medijima koji pokazuju zabavne robotske mogućnosti. Možete potražiti emisije koje prikazuju takmičenja u izgradnji robota, posjetiti izložbe robota u centrima za nauku te istražiti kanale na društvenim medijima koji se fokusiraju na robotiku.

Kod kuće, uključite nekoliko igračaka, poput automobila na daljinsko upravljanje, koje će vašoj djeci omogućiti da se zabavljaju s gotovim robotom. Također možete pronaći druge STEM igračke koje potiču naučno razmišljanje i igru.

Uživanje u igračkama i medijima koji potiču kreativnost pomoći će vašem djetetu da razvije maštu i sposobnost stvaranja novih ideja u vezi s robotikom. Osim toga, interakcija s raznim STEM igračkama i sadržajima omogućit će im da steknu bolje razumijevanje osnovnih koncepata vezanih uz robotiku, inženjerstvo i nauku općenito.

Ne zaboravite ih ohrabriti da postavljaju pitanja, istražuju i eksperimentišu, jer je to ključ za razvoj dubljeg interesa za bilo koju oblast, uključujući robotiku. Uključivanje u različite aktivnosti i igre koje potiču kreativnost i istraživanje pomoći će vašem djetetu da stekne samopouzdanje i postane entuzijastično u vezi s učenjem o robotici i srodnim temama.

Probajte s setovima za robotiku kod kuće.

Provjerite jesu li vaša djeca spremna za samostalno izgradnju robota nabavkom seta za robotiku prikladnog za njihovu dob. Ključno je da ne budete previše ambiciozni i ne kupite nešto previše složeno za vaše dijete; njihov interes može oslabiti ako osjete da ne mogu u potpunosti razumjeti ili završiti projekt. Želite da set za robotiku predstavlja izazov, ali ne želite da se čini nemogućim.

Koristite svoju najbolju procjenu pri odlučivanju hoćete li vi i vaše dijete raditi zajedno na setu. Ako osjetite da vaše dijete želi više nezavisnosti, dajte im prostora da pokušaju, ne uspiju i rekonfiguriraju svoje setove samostalno.

Odabirom seta koji odgovara sposobnostima vašeg djeteta i pružanjem odgovarajuće podrške tijekom procesa izgradnje, pomoći ćete im da razviju samopouzdanje i ojačaju vještine rješavanja problema. Ponekad će to značiti pružanje savjeta i smjernica, dok će u drugim trenucima biti važno da im omogućite da samostalno rade i uče iz svojih pogrešaka. Igraj Uči Rasti je kreirao STEM Pionir robotika za djecu, upravo jedan set za vas u kojem djeca kroz interaktivni komplet s onlajn časom uče rješavanjem izazova. Naš materijal ne govori djeci sve šta trebaju znati, niti ima daje korak po korak instrukcije. Umjesto toga, tjera ih da preispituju ono šta znaju i istražuju ono šta još ne razumiju da bi riješili izazov.

Balansiranje između podrške i samostalnosti ključno je za razvoj samostalnog i kreativnog razmišljanja, koje će vašem djetetu biti korisno u budućim robotičkim projektima i drugim životnim izazovima.

Pronađite STEM klubove.

Robotika je rastuće područje, i postoje mnoge prilike za djecu da uče i rade zajedno. Možda ćete moći pronaći ljetne kampove usredotočene na robotiku, školske robotičke klubove i lokalna takmičenja u robotici.

Ako u vašem području nema robotičkog kluba ili takmičenja, možete pokušati osnovati svoj. Budući da mnogi ljudi prepoznaju da robotika može dovesti do karijere, često je moguće pronaći sponzore za inženjerske aktivnosti. Lokalne kompanije ili organizacije mogu biti voljne pomoći s finansiranjem ili materijalima.

Ne zaboravite: ako ovo radite za svoje dijete, pobrinite se da vaše dijete iskaže snažan interes prije nego što poduzimate korake kako biste uključili zahtjevnije robotske aktivnosti u njihov život. Poticanje djeteta da se pridruži klubovima ili učestvuje u tamičenjima treba biti vođeno njihovim interesima i željama, kako biste osigurali da oni uživaju u procesu učenja i ne osjećaju se prisiljenima da sudjeluju u aktivnostima koje im se možda ne sviđaju.

Šta mislite o ovom blogu?
11 odgovori
Love
Love
4
Star
Star
4
Smile
Smile
3
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Weary
Weary
0
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.