Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
Slovarica djevojčica sastavlja abecedu sa karticama

20 načina kako aktivnosti s abecednim karticama mogu poticati rani razvoj učenja

Jedan od alata za rani razvoj učenja s kojim su svi upoznati su abecedne kartice. Lako ih je pronaći ili napraviti, i kada djeca počinju učiti abecedu, mnogi nastavnici i roditelji prvo posežu za ovim alatom. Međutim, postavlja se pitanje kako ih efikasno koristiti kako biste svoje predškolce naučili slova i glasove slova? Čitajte dalje kako biste saznali 20 načina na koje aktivnosti sa abecednim karticama mogu podsticati rani razvoj učenja i zašto je mehaničko učenje ili učenje napamet važan korak i cilj u procesu ranog učenja.

Korištenje abecednih kartica za podsticanje učenja u ranoj dobi

Abecedne kartice uvijek sadrže velika i mala slova. Uvijek je dobro koristiti font koji je što sličniji standardnom rukopisu. Ukoliko se koristi previše ukrasni font, učenje i razumijevanje mogu postati teži.

Naredni nivo u igri s abecednim karticama su slova koja prate slike koje počinju sa istim zvukom kao to slovo. Na primjer, A-auto, B-balon, C-cvijet, itd. Mlađa djeca trebaju biti vrlo upoznata sa slikama. Koristeći kartice, počinju povezivati zvuk koji čuju kada čitaju sliku sa slovom na kartici.

didaktičke igračke

Abecedne kartice su divan alat koji koriste roditelji i nastavnici. Mališani u predškolskom uzrastu i vrtiću mogu imati koristi od korištenja abecednih kartica. Koristite ih kako biste upoznali svoje dijete sa oblikom slova. Kao i kod svega što učimo svoju djecu, najbolje je započeti kada su spremni. Ako započnete prerano, moguća su dosada i stres za vas i vaše dijete. ZABAVA i UČENJE su nam cilj.

Početak u predškolskoj dobi je sjajan, ali važno je da to bude zabavno i da alat abecednih kartica koristite umjereno. Ne dozvolite da ovo bude jedini način na koji učite i izlažete svoje dijete abecedi. Koristite ih prilikom podučavanja lekcija, u malim grupama i centrima u školskom okruženju. Kod kuće, mogu se koristiti u interaktivnim kutijama, tijekom igre, na zidovima s riječima, u domaćim zadacima, kao dio večernje rutine, u automobilu, u restoranu itd.

Zašto koristiti abecedne kartice?

Većina ljudi koristi abecedne kartice kao pomoć za učenje napamet ili mehaničko učenje. Ključno je zadržati znanje u svom pamćenju jer to oslobađa prostor u radnoj ili kratkoročnoj memoriji. Kada se znanje zadrži u dugoročnom pamćenju, može se koristiti i manipulirati u svrhu daljnjeg učenja! Abecedne kartice stimuliraju aktivno prisjećanje informacija kroz ponavljanje u mozgu. One također mogu poboljšati vještine slušanja, povećati interesovanje i samopouzdanje. Jedna od najjačih memorija mozga je vizuelna memorija. Vizualne vještine su potrebne za prepoznavanje slova i slike koja ide uz to. Bonus bodovi ako ste vizualni učenik. Svaki stil učenja može biti prilagođen abecednim karticama.

Abecedne kartice su jednostavne jer pružaju samo osnovne informacije. Neki će tvrditi da to čini učenje manje značajnim i da abecedne kartice ne pomažu u kritičkom razmišljanju ili manipulaciji idejama. Abecedne kartice su kao donja stepenica koja vodi do dubljeg značenja i kritičkog razmišljanja. Mehaničko učenje i učenje napamet koje proizlazi iz korištenja abecednih kartica važan su korak u procesu učenja.

Mala djeca brzo uče i njihov mozak lako se oblikuje na temelju načina na koji im se prezentira informacija. Abecedne kartice pokazuju koje su informacije važne i potiču zapamćivanje. Konačne tri prednosti – abecedne kartice su jeftine, prenosive i ne koriste se na ekranu!

Aktivnosti s Abecednim karticama

Abecedne kartice se mogu koristiti na mnogo načina! Ranije smo spomenuli 2 vrste – samo slova i slova sa fonemskom slikom. Ne zaboravite da se abecedne kartice koriste za učenje napamet i pamćenje. Kada koristite abecedne kartice, evo nekoliko stvari koje treba zapamtiti:

Ponavljaj, ponavljaj, ponavljaj!
Budite glasni i pročitajte ih naglas.
Koristite umjerenost – nemojte to raditi toliko da postane dosadno.
Koristite vizuelne znakove i prethodno znanje da nadogradite učenje.

Evo liste načina na koje možete koristiti obje vrste! Vizuelno, Slušno, Kinestetičko i Čitanje/Pisanje.

Aktivnosti učenja sa Abecednim karticama samo sa slovima

Velika i mala slova Abecede

Ohrabrite svoje dijete da otpjeva/izgovori pjesmu Abecede, pogleda poster s abecednim redoslijedom ili pročita bukvar i poreda svoje kartice u odgovarajućem redoslijedu. Nemojte miješati velika i mala slova za početak. Također, da biste to učinili zaista lakim i da biste izgradili samopouzdanje, možete samo početi s nekoliko slova odjednom, a zatim polako dodavati.

Slovno podudaranje velikih i malih slova

 • Memorija Vizuelno
 • Utrke Kinestetičko
 • Lov ili skrivanje i traženje Kinestetičko Vizuelno
Abecedna utrka
Abecedna utrka

Sortiranje slova

 • Velika slova Vizuelno
 • Mala slova Vizuelno
 • Visok ili pada (iznad ili ispod reda kada je napisano) Vizuelno Čitanje/Pisanje

Čitanje/Izgovaranje slova

 • Labirint, staza, put Vizuelno
 • Poskoči Kinestetičko
 • Govorite šaljivim glasom (mačka, robot, itd.) Slušno
 • Koristite ruke da formirate slovo na znakovnom jeziku. Kinestetičko
 • Lampa, pokazivač, štapić za pisma, mušilica, itd. za reflektor. Vizuelno

Igre s karticama

Pročitaj i izgovori slova

 • Trag prsta Kinestetičko Čitanje/Pisanje
 • Folija i trag markera za suho brisanje Kinestetičko Čitanje/Pisanje
 • Maramički papir ili paus papir i trag olovke Kinestetičko Čitanje/Pisanje
 • Kopiranje slova (ploča, papir, kreda, boja, itd.) Kinestetičko Čitanje/Pisanje

Aktivnosti s karticama sa slovima i fonemskim slikama

Sve gore navedene aktivnosti mogu se igrati i sa ovakvim kartama. Ponekad je korisno koristiti kartice bez slika kada tek počinjete ili kada ste savladali zvuk slova. Manje informacija može biti bolje.

Čitajte i Izgovarajte Slova i Glasova

 • Sve gore navedene aktivnosti!
 • Odgovarajte pokretima ruku, ruku i tijela kako biste odgovarali slici. Kinestetičko

Podudaranje Slova/Glasa

 • Početni glasovi. Slušno Vizuelno
 • Završni glasovi. Slušno Vizuelno
 • Srednji glasovi i porodice riječi. Slušno Vizuelno
 • Rimujuće riječi. Slušno Vizuelno
medo voli med
me-do vo-li med

Uzimanje u obzir svih navedenih prednosti, jasno je zašto su abecedne kartice izvrsno sredstvo za podsticanje rane faze učenja. One pružaju jednostavnu i učinkovitu metodu za upoznavanje djece sa slovima i glasovima, razvijajući njihovu vizualnu i slušnu memoriju. Igraj Uči Rasti je napravio svoje abecedne kartice koje su pristupačne, prenosive i ne zahtijevaju korištenje ekrana, što ih čini praktičnim i fleksibilnim alatom koji se može koristiti kod kuće, u školi i u različitim svakodnevnim situacijama. Slijedeći 20 načina korištenja abecednih kartica, možete omogućiti djetetu zabavno i poticajno iskustvo u učenju koje će im pomoći da izgradi snažne temelje za budući uspjeh.

Šta mislite o ovom blogu?
5 odgovori
Love
Love
5
Star
Star
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Weary
Weary
0
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.