Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
nacini roditelji podrzati kriticko razmisljanje

8 načina na koje roditelji mogu podržati kritičko razmišljanje kod kuće

Istraživanja se slažu da najbolji učenici izlaze iz domova koji podržavaju proces učenja, a u nastavku smo naveli nekoliko načina na koje roditelji mogu podržati učenike kod kuće.

U 8 naučno zasnovanih strategija za kritičko razmišljanje razmotrili smo načine na koje možemo koristiti „razmišljanje poput naučnika“ za poboljšanje vlastitih sposobnosti kritičkog razmišljanja.

U nastavku slijedi taj post: Kako pomoći djeci da kritički razmišljaju kod kuće.

  Kritičko razmišljanje kao navika

  Bilo da kritički razmišljate o vijestima ili o muzici, hrani i video igrama, ono što je važnije je da učenici mogu kritički razmišljati – iz navike i bez poticaja.

  Vježbanje kritičkog razmišljanja u njihovom okruženju kod kuće, s prijateljima, čitanje tekstova koje sami odaberu, na društvenim medijima i drugo, korisna je strategija za izgradnju njihovih kognitivnih mišića.

  Raspravljajte o svemu!

  O nauci, na primjer. Debata je korisna iz nekoliko razloga: pomaže učenicima da pogledaju alternativna objašnjenja – dobra za analizu eksperimentalnih rezultata – a može i razviti prirodne komunikacijske vještine tinejdžera.

  Na primjer, “Treba li zabraniti flaširanu vodu?”

  Omogućite pristup raznolikim, kvalitetnim materijalima za čitanje

  Zatim im dajte vremena da pročitaju i razgovaraju o pročitanom. Još bolje, neka djeca razviju tvrdnje zasnovane na čitanju i potkrijepe ih dokazima.

  Vježbajte zaključivanje tvrdnjama i dokazima.

  Kad podnesu tvrdnju, zatražite da se njihovi dokazi ugrade u analitičku naviku uma.

  Pomozite im da nauče iz “svega”

  Pomozite im da shvate da je učenje način razmišljanja – kao i nauka i kritičko razmišljanje. Ne moraju jednostavno učiti iz ‘škole’ ili knjiga, već iz prirode, razgovora, igara i promatranja.

  Zatim im pomozite da iznesu tvrdnje i kao rezultat toga pružite dokaze za te tvrdnje.

  Igrati igre

  Video igre su riznice mogućnosti za kritičko razmišljanje – ako ni zbog čega drugog mnogi učenici uživaju u igri i razmišljanju o njima. Pročitajte više o podučavanju pomoću video igara ovdje.

  Naravno, ne moraju uvijek igrati video igrice. Naučite ih igrati šah! Preuzmite šahovsku igru ili pronađite pravi šah sa figurama. Ova drevna igra se pokazala korisnom u njegovanje mentaliteta rasta jer igrač da bi bio učinkovit mora razmotriti alternativne poteze prije nego što odabere najbolji.

  Takođe podstiče tihu kontemplaciju tokom dužeg vremenskog perioda bez unosa ili vanjske stimulacije.

  Učinite kritičko razmišljenje igrom

  Učinite kritičko razmišljanje vrstom igre. Igrajte se đavoljeg zagovornika za razmatranje, na primjer, alternativnih perspektiva. Ovo je koristan način da kritičko razmišljenje postane navika.

  Usvojite kritičko razmišljanje kao način razmišljanja

  Shvaćanje da je kritičko mišljenje vrsta razmišljanja, a ne samo „vještina“, može mi pomoći da postane neka vrsta navike. To je djelomično istina jer kritičko razmišljanje daje rezonovanju svrhu i ton – što može biti teško bez vrste kognitivno agilnog i kreativno razigranog načina razmišljanja koji promiče kritičko razmišljenje.

  Drugim riječima, kritičko razmišljenje dolazi prirodnije u nekim stanjima uma (razigranim, sigurnim, znatiželjnim i osnaženim) od drugih (usmjereno, nadzirano, prisilno i ocijenjeno).

  Šta mislite o ovom blogu?
  0 odgovori
  Love
  Love
  0
  Star
  Star
  0
  Smile
  Smile
  0
  Haha
  Haha
  0
  Sad
  Sad
  0
  Weary
  Weary
  0
  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.