Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
Propriocepcija - senzorna svijest u prstima

Propriocepcija – senzorna svijest u prstima

Propriocepcija je jedno od onih osam čula za koje ne znaju svi. Ako imate dijete koje se muči usredotočiti, mirno sjediti ili obaviti neki zadatak, ovo je jedan od senzornih sistema kojima se želite pozabaviti! U ovom članku dijelimo neke od najboljih aktivnosti za proprioceptivni input.

U ovom članku ćete saznati

  Šta je Propriocepcija?

  Prije nego što pređemo na popis aktivnosti, pogledajmo šta je propriocepcija za one koji možda ne znaju.

  Postoji šala o ljudima koji imaju šesto čulo, ali u stvarnosti zapravo imate 8! Propriocepcija je jedno od tih osam glavnih čula.

  Propriocepcija je osjećaj da znate gdje se vaše tijelo nalazi u prostoru i u odnosu na predmete oko njega. Mogućnost kucanja bez gledanja u tastaturu, podizanja ruke iznad glave ili dodirivanja nosa dok su vam oči zatvorene vaš je propriocepcijski sistem na djelu.

  Proprioceptivni unos dolazi kroz mišiće i zglobove tijela. Mozak prima ove informacije i može obraditi kako se vaše tijelo treba kretati kako bi izvršilo zadatke.

  Kada tražite aktivnosti propriocepcije, možda ćete vidjeti izraze kao što je težak posao. Težak posao je još jedan izraz koji se koristi za opisivanje vrste aktivnosti koje uključuju proprioceptivni input.

  Budući da unos dolazi kroz mišiće i zglobove, aktivnosti koje uključuju uključivanje tog osjećaja često su povlačenje ili podizanje teških predmeta. To može imati umirujući ili upozoravajuć učinak na djecu kojoj je potreban ovaj doprinos.

  Senzorno traženje vs. Senzorno izbjegavanje

  Djeca mogu biti senzorni tražitelji ili senzorni izbjegavači za različite vrste unosa. Tragač je dijete koje žudi i treba mu takva vrsta unosa kako bi se fokusiralo i funkcioniralo na optimalnom nivou. Izbjegavač bi bilo dijete koje ne može tolerirati ovaj unos i izbjegava ga kako bi se osjećalo sigurnim.

  Djeca mogu biti mješavina tražilaca ili izbjegavača ovisno o vrsti unosa, osjetilnom sistemu ili čak aktivnosti. Svako dijete će reagirati drugačije pa je važno slijediti djetetovo vođenje i tražiti znakove preopterećenja tokom senzornih aktivnosti.

  Najbolje aktivnosti za propriocepciju

  Evo popisa sjajnih aktivnosti za početak s proprioceptivnim unosom. Zapisaću i koje su aktivnosti najbolje za one koji traže i izbjegavaju.

  • ponderisani jastučići za krilo ili prsluci i čarape za tijelo od licre
  • stolica od graška za sjedenje
  • aktivnosti teškog rada (Guranje pune korpe za veš, Sudaranje sa stvarima, Skakanje, Čišćenje u kući, Guranje kolica, Nošenje namirnica, Pranje prozora, Miješanje plastelina, Žvakanje gume)
  • plivanje
  • karate
  • penjanje
  • sklekovi ili trbušnjaci
  • pranje automobila
  • kotrljati i gurati loptu
  • pretvarati se da ste različite životinje i kretati se kao životinja (skakati kao zec, kliziti kao zmija itd.)
  Šta mislite o ovom blogu?
  4 odgovori
  Love
  Love
  4
  Star
  Star
  0
  Smile
  Smile
  0
  Haha
  Haha
  0
  Sad
  Sad
  0
  Weary
  Weary
  0
  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.