Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!

Zabavne igre u periodu izolacije

Vaše dijete bi radije bilo u školi ili vrtiću!

Prvo i najvažnije, priznajte da je vaše dijete tužno što ne ide u školu ili vrtić. Djeca zaista uživaju kada vide svoje prijatelje i igraju se u školi, pa budite sigurni da im objasnite šta se događa. Probajte sa: “U redu je biti tužna i frustrirana. Ali to je poput crvenog stop svjetla – dok je crveno, moramo ostati kod kuće i čekati, ali kad jednom postane zeleno, možemo se vratiti u školu!”

Pridržavajte se rutine ... i počnite pjevati!

Pustite djecu da prespavaju (ukoliko žele), ali budite sigurni da održe rutinu školskog dana netaknutom. To znači doručkovati, obući se i ući u igraonicu ili bilo koji drugi dio kuće kako bi započeli „školu kod kuće“.

Započnite dan kao što bi se započeo u školi ili vrtiću. Pjesmicom! Naše edukativne kartice vam mogu pomoći u ovoj aktivnosti sa pjesmicom “Dodaj boju”. Ova pjesmica je ujedno i igra. Dok pjevate pjesmicu, sjednite u krug i dodajite kartice sa bojama dok se pjesma ne zaustavi. Jednom kada se pjesma zaustavi, dijete vam treba kazati kakve je boje kartica. 

Igraj Uči Rasti boje ljubičasta smeđa crvena žuta 

Dodaj boju

Dodaj, dodaj, dodaj boju,
Ovo je igra koju igramo!
Kada se mala pjesmica završi,
Naziv boje ćemo reći.

Koristite muziku i fizičke predmete da se vaša djeca angažuju i obrate pažnju. Muzika je ključna, ne brinte za melodiju ili ako ne umijete da pjevate.

Napravite vlastiti tekst pjesmica poput "Točkovi autobusa idu u krug"

Gdje bismo mogli ići sa našim autobusom? Zološki vrt? Farma životinja? Koje ćemo životinje vidjeti?” Potaknite djecu da imenuju životinje koje će tamo vidjeti i neka ih oponašaju kako se životinja kreće i puštajući njene zvukove. Kad završite sa pjevanjem, izvadite prazne papire i bojice i neka djeca naprave raznobojne maske od životinja u koje su se pretvarali. Mogu nastaviti dodavati nove životinje svakog narednog dana dok su u kući.

P kao pas R kao riba M kao medo

Ovu aktivnost možete započeti sa karticama na kojima imaju životinje. Poput M kao medo, P kao pas, R kao riba, Ž kao žaba i sl.

Proširite nastavni plan i program u kući

Ukoliko vaše dijete u vrtiću ili početnim razredima škole uči novo slovo svake sedmice. Važno je da učenje nastavi kod kuće. Predlažemo da napravite lov na slova u kući i tražite stvari koje počinju slovom koje se uči. Sličnu igru možete pronaći u našim razvojnim igrama pod nazivom “Potraga za slovima“.

Najvažnija stvar koju možete učiniti je „minimizirati ekrane”. Tako je jednostavno zadržati predškolce angažovanim samo postavljanjem jednostavnih pitanja za učenje poput – možeš li pronaći predmet koji je crveni? Možeš li opisati kako je vrijeme danas? Ili ih zamolite da naprave crtež koji pokazuje njihovu omiljenu aktivnost. 

Predložemo vam naš set grafomotoričkih vježbanki sa aktivnostima praćenja i učenja pisanja kao odličan alat za pomoć djetetu u pisanju slova, oblika, linija i još mnogo toga!

Grafomotorička vježbanka - Linije naslovna

Doprinijeti razvoju pokreta šake i prstiju, i kasnijem pisanju slova i brojeva.

Vaše je dijete savladalo osnovne linije? Pređite na vježbu slova i brojeva!

Šta mislite o ovom blogu?
0 odgovori
Love
Love
0
Star
Star
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Weary
Weary
0