Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
Memorija

Igra: Memorija

Memorija je igra za sve uzraste. Smatra se za jednu od najuniverzalnijih igrara na svijetu. Veoma je jednostavna za igrati i veoma je korisna za djecu. Također, poznata je i pod imenima Koncentracija i Parovi.

Iako je dizajnirana za dva igrača, Memoriju može igrati i više igrača, pa čak i jedan igrač samostalno. Igra zahtijeva posmatranje, koncentraciju i dobru memoriju, pa samim time i pospješuje ove vještine kod igrača. Njen cilj je sakupiti najviše odgovarajućih parova.

Zašto Memorija?

Memorija je igra koja razvija kritičko mišljenje, jezik i komunikacijske vještine, socijalnu i emocionalnu inteligenciju. Maštom i kreativnošću omogućava djetetu da nađe put do pobjede.

Također, aktiviraju se i motoričke sposobnosti. Ova igra je odličan način da roditelji i djeca kvalitetno i zabavno provedu svoje zajedničko slobodno vrijeme. 

Šta je potrebno da bi se igrala Memorija?

Potreban je paran broj karata iz seta (svaka karta sadrži svoj duplikat u setu). Broj parova zavisi od težine koju trenutno želite u igri, npr: najlakša bi bila igra sa 5 parova po 2 karte, dok je teži oblik igranja s 15 parova po 2 karte, jer zahtijeva veću koncentraciju i pamćenje te je samim tim i veći izazov.

Kada izaberete karte koje ćete koristiti u igri, promiješajte ih, a zatim ih poredajte u kolone i redove formirajući pravougaonik ili kvadrat. Igrač koji započinje igru bira jednu kartu koju pažljivo okreće kako bi se vidjela njena slika. Zatim, isti taj igrač okreće još jednu kartu po želji.

Ukoliko su obje karte iste to znači da je pronašao odgovarajući par karata koje će skloniti van igre, na novo mjesto, gdje će ostavljati sve pronađene parove.

Svaki par nosi po 1 bod. U slučaju da druga karta nije par sa prvom kartom, igrač vraća obje u položaj u kojem su bile prvobitno postavljene.

Zatim, drugi igrač povlači svoj potez na način kako je to uradio i prvi igrač. Igra se igra dok se ne pronađu svi parovi i uklone sve karte, a pobjeđuje onaj koji je skupio najviše parova.

Igraj Uči Rasti didaktičke kartice vam je omogućio igranje ove zanimljive društvene i edukativne igre.

Šta mislite o ovom blogu?
15 odgovori
Love
Love
6
Star
Star
2
Smile
Smile
3
Haha
Haha
1
Sad
Sad
1
Weary
Weary
2