Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
roditelj-dosao-po-dijete-u-skolu

8 Savjeta kako potaknuti dijete da govori više o svom danu

Vaše radno vrijeme je danas završeno i odlazite po svoje dijete u vrtić ili školu. Uz osmijeh i zagrljaj ga radoznalo pitate:

“Kako je bilo danas?”
“A… Šta ste danas radili?”
“Šta ste učili?”

Mama dočekuje kćerku iz škole

“Dobro.”
“Učili smo”.
“Svašta…”

Zvuči poznato?

Pročitajte ovih 8 savjeta kako potaknuti dijete da govori više o svom danu u školi ili vrtiću.

PAŽLJIVO BIRAJTE VRIJEME RAZGOVORA

Neka djeca nisu pričljiva odmah poslije škole kada je u pitanju ova tema. Eventulano će reći bilo je “dobro” ili “ok”, a rijetki su slučajevi kada će dati više informacija od toga. Za neku djecu najbolje vrijeme za razgovor o ovome je prije
spavanja. Nakon što im pročitate priču, pitajte ih kako su proveli dan ili im prvo vi ispričajte o svom danu.

Nekada ćete do tih informacija doći i u drugim prilikama, odnosno ako ih u toku dana, gledajući TV ili igrajući se, nešto asocira na određeni događaj iz škole ili ćete možda na osnovu crteža koji crtaju prepoznati šta su taj dan radili.

PODIJELITE SVOJ DAN

Ponekad je dobro prvo nešto podijeliti s djetetom, a zatim tražiti od njega da podijele isto s vama. Iako mislite da možda vaši dani nisu zanimljivi, djetetu će biti.

Na ovaj način učite dijete da je normalno započinjati razgovore i pitati nekoga o njegovom danu kada dođe kući te kod njih gradite empatiju kao prirodnu naviku koja će im biti vrlo značajna i u djetinjstvu, ali i kada odrastu i budu stvarali dublju komunikaciju i odnose s drugima ili imali svoju porodicu.

Otac drži sina za ruku dok razgovaraju poslije škole

POKUŠAJTE S PITANJIMA OTVORENOG TIPA

Pitajte kako, gdje, zašto, šta radije nego nešto što se može odgovoriti jednosložno sa “da” ili “ne”.

AKO NE STIGNETE NIGDJE SA PITANJIMA, IZJAVITE NEŠTO

Vaša izjava može biti jednostavna, kao npr: “Kladim se da ne znaš šta je N.N. radio/rekao/obukao danas!” Govoreći im da je njihova učiteljica danas nosila crvenu majicu ili da je pas ušao u hodnik natjerat ćete ih da vas isprave i započnu priču bez da to i shvate. Naravno, ovakve stvari najbolje funkcionišu kada su u pitanju mlađa djeca, ali ne i tinejdžeri.

SAZNAJTE UNAPRIJED ŠTA ĆE UČITI TE SEDMICE

Raspored časova i nastavnih lekcija koje će dijete učiti te sedmice vam mogu reći mnogo toga. Kada vam dijete kaže da se ne može sjetiti šta su radili, možete ga odmah upitati: “Šta si učio o XY?”

Iako ste mu ranije rekli da poznajte raspored, dijete će ostati zapanjeno, a vaše podsjećanje će svakako potaknuti njegovo pamćenje.

mama pita dječaka o igri i prijateljima u razredu

PITAJTE O PRIJATELJIMA I IGRI U VRTIĆU ILI ŠKOLI

Nemojte se zadržati samo na akademskim temama. Za socijalnu i emocionalnu dobrobit (kao i radoznalost o prijateljskim grupama) dobro je ohrabriti dijete da priča o ovim stvarima. U ljudskoj prirodi je da znamo šta se dešava oko nas, a ako, zbog poslovnih obaveza, ne idete često u školu, postoji i strah da nešto propuštate.

Kroz pitanja možete potaknuti dijete da govori o svojim prijateljima s kojima se igralo, šta su igrali, gdje su igrali, ko je danas bio nestašan u grupi i druga slična pitanja. Ukoliko vam nedostaje ideja koja pitanja postaviti, pročitajte članak o 80 pitanja za razgovor s osmjehom.

RUČAK I HRANA

S obzirom na to da djeca vole hranu, možda se neće sjetiti šta su jeli za ručak, ali će se sjetiti koje je boje nečija majica ili ko je gdje sjedio, da li je prostorija bila prebučna što znači da li će razred biti nagrađen na kraju sedmice. Ako je vašem djetetu hrana važna, pitajte ih šta su jeli oni, a šta njihovi prijatelji.

KORISTITE IGRAČKE DA VAM OBJASNE

Kockice, crteži, pisanje. Ako ne žele pričati, onda ih pokušajte ohrabriti da vam nacrtaju šta su radili danas u vrtiću ili školi. Ukoliko su stariji mogu pisati dnevnik.

Kada su u pitanju starija djeca možda ne trebate ili ne želite znati sve, ali zapisivanje može biti opuštajuće i može podstaknuti opušten razgovor i diskusiju, što je bolje od postavljanja direktnih pitanja.

dječak crta svoj dan u vrtiću na papiru

Vjerujemo da će vam ovih 8 savjeta pomoći da potaknete dijete da govori više o svom danu. Da li oni ono išlo u vrtić ili školu.

Šta mislite o ovom blogu?
1 odgovori
Love
Love
0
Star
Star
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
1
Weary
Weary
0