Korpa
Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
prednosti STEM igracaka

Koje su prednosti STEM igračaka za djecu?

Prema brojnim istraživanjima STEM područja (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika), mogu biti zastrašujući za djecu i tinejdžere. Psiholozi ukazuju na prednost korištenja STEM igračaka kako bi se djeci pomoglo da se rano naviknu na ta područja kako bi kasnije mogli briljirati. STEM igračke omogućavaju djeci da razviju svoje vještine u ovim bitnim područjima dok se zabavljaju.

Učiniti STEM predmete ugodnim i zabavnim važan je način da se pomogne djeci da razviju pozitivan stav prema tim temama kako odrastaju. Opće je poznato da studenti koji uživaju u ovim predmetima pohađaju ih na univerzitetskom nivou. STEM karijere su dobro plaćene i svako dijete zaslužuje priliku usavršiti svoje vještine. Drugim riječima, STEM igračke su idealan način za malu djecu da otkriju radosti nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike.

Šta stručnjaci kažu o ranom uvođenju STEM-a

Kako bi se istakli na STEM predmetima u školi, a kasnije i tokom svog profesionalnog života, evo šta kažu pedagozi i psiholozi:

  • STEM obrazovanjem trebalo bi početi rano i mora se ponuditi u srednjoj školi kako bi se učenici pripremili za profesionalnu karijeru.
  • Neki smatraju da je najbolje vrijeme za uvođenje STEM-a u ranom djetinjstvu kao dio igre.
  • Postoji potreba da se STEM teme učine pristupačnima i ugodnima, kako se djeca ne bi plašila ovih tema.
  • Korištenje igara nadahnutih STEM-om pomaže djeci da steknu samopouzdanje, dok pobjeđuju mit o matematici i nauci koji su one “teške”.

Šta su STEM igračke?

STEM igračke zasnovane su na konceptima nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike. Mogu se kretati od robota za kodiranje do kompleta za mikroskop. Nekoliko drugih primjera STEM igračaka uključuje matematičke zagonetke, zanatske setove, konstrukcijske i naučne modele i sl. Ove igračke usavršavaju vještine kod djece i čine STEM teme zabavnim i pristupačnim.

Prednosti STEM igračaka:

STEM koncepti se mogu uvesti u ranom djetinjstvu

STEM igračke odličan su način za upoznavanje djece svih uzrasta s različitim temama STEM-a. Bilo da se radi o geometriji ili biologiji, postoji igračka koja svaku STEM temu može učiniti pristupačnom. S obzirom na to da su igračke zabavne i ugodne, djeca se više osjećaju sklonije tim temama, umjesto da se osjećaju zastrašeno.

Poboljšavaju kognitivne vještine

STEM igračke dolaze s različitim razinama težine. U rasponu od lakih do prilično teških, odlični su alati za poboljšanje kognitivnih vještina. Oni pomažu poboljšati vještine rješavanja problema, donošenje odluka, poboljšavaju pamćenje, pa čak i poboljšavaju osjet i percepciju.

Poboljšavaju kreativno razmišljanje i maštu

Većina STEM igračaka zahtijeva neku vrstu kreativnog razmišljanja za rješavanje. Ohrabruju mlade umove da maštovito razmišljaju i dođu do rješenja dok se zabavljaju. Poboljšanje kreativnosti važna je funkcija u ranom, srednjem i kasnom djetinjstvu, a STEM igračke upravo to čine.

Poboljšavaju fine i grube motoričke sposobnosti

Postoji niz STEM igračaka koje zahtijevaju koordinaciju oko-ruka. Možda će zahtijevati izgradnju, konstrukciju, izradu modela, pa čak i naučiti balansirati. Ukratko, STEM igračke pomažu u izgradnji grube i fine motorike, sve što je potrebno za zdrav rast djeteta.

Izgrađuju interpersonalne vještine

Igračke su društveno iskustvo. Psiholozi su dugo koristili terapiju igrom kako bi bolje razumjeli djecu i pomogli im u rješavanju temeljnih problema. STEM igračke pomažu djeci da pristupe navodno teškim temama u atmosferi poput igre, zajedno sa svojim vršnjacima i prijateljima. To pomaže i u razvijanju njihovih interpersonalnih vještina.

Počnite rano da iskoristite prednosti STEM igračaka

Djeca tokom odrastanja imaju velike koristi od uvođenja STEM igračaka. Pomažu u uvođenju različitih naučnih i matematičkih tema, čineći ih pristupačnijima. Osim toga, STEM igračke također pomažu u poboljšanju kognitivnih sposobnosti djeteta. Oni pomažu poboljšati njihovu maštu i kreativnost, što je neophodno čak i ako se kasnije u životu ne odluče za STEM karijeru. Što je najvažnije, ove igračke su odličan način za učenje nauke i matematike s vršnjacima, što pomaže u izgradnji interpersonalnih vještina.

Ukratko, STEM igračke pomažu djeci u njihovom cjelokupnom razvoju i pripremaju ih za bolje sutra.

Šta mislite o ovom blogu?
11 odgovori
Love
Love
6
Star
Star
1
Smile
Smile
3
Haha
Haha
0
Sad
Sad
1
Weary
Weary
0
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.