Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!

5 vježbi za razvoj govora i bogaćenje rječnika

Djeca su takva, prirodno znatiželjna, a na nama je da im tu žeđ za znanjem omogućimo.
 
Prvenstveno, ono čemu treba da ih naučimo su one osnove koje će im dalje omogućiti da se sami razvijaju, a to su slova, prve riječi i njihovo sklapanje u rečenice.
 
A postoji li išta bolje za to od zabavnih, edukativnih igara? Ne samo što će ih one naučiti ovim osnovnim stvarima, već im također podstiču maštu, kreativnost i kritičko mišljenje, sve vještine koje će im značajno koristiti u životu.
Društvena igra za razvoj govora koju vam za ovu svrhu preporučujemo upravo su naše Edukativne kartice. One na kreativan način pomažu i olakšavaju učenje velikih i malih slova, abecede, sastavljanje i pravilno izgovaranje riječi i rečenica.
Kako je primjena ovih Edukativnih kartica široka, odlučili smo da vas sprovedemo kroz pet vježbi koje će vašem mališanu pomoći da savlada slova, pravilno izgovara riječi i priča kreativne priče.

1. Učimo slovo po slovo - Montessori metoda

Ukoliko ste istraživali načine kojima dijete možete naučiti prva slova, sigurno ste u nekom trenutku naišli na Montessori metodu. Ona se zasniva na lekcijama u tri koraka. 

U prvom koraku imenujete slovo
Za početak treba da obezbjedite tri slova, obično krećemo od prva tri (A, B i C). Možete krenuti sa slovima koja su vašem djetetu zanimljiva jer tako pratite svoje dijete. 

Pokažite 3 različita slova. Počinjemo sa A, B i C. I kažemo “Ovo je slovo A”, “Ovo je slovo B”, “Ovo je slovo C”.
 
Razvoj govora - Učimo slovo po slovo A B C
 
Poželjno je da dijete za vama ponavlja glasove dok istovremeno prati za koje slovo se taj glas veže kako bi vremenom sva slova i zapamtilo. 

Ponovite ovaj korak nekoliko puta, a zatim upitajte dijete da vam pokaže slova.
 
U drugom koraku provjeravamo da li dijete raspoznaje značenje ovih slova
Ovo je period asocijacija. Možete početi sa pitanjem: “Možeš li mi pokazati slovo A?”, “Možeš li pronaći slovo B?”, “Pronađi slovo A i podigni kartu.”, “Pronađi slovo C i dodaj mi kartu.”
 
Ovdje testiramo njihovu memoriju, da li su zapamtili oblik slova i koji glas se veže za taj oblik. Prođite kroz sva tri slova, a ako dijete ne može samostalno pronaći oblik slova, vratite se korak unazad te mu vi ponovo pokažite slova i izgovorite glasove.
 
Koristite se i asocijativnim slikama: “A kao auto”, “B kao balon”. Preporučuje se početi redom (A, B i C), a kada pređete sva tri slova, recite djetetu da zatvori oči na trenutak kako biste zamijenili redoslijed, npr: B, C, A ili C, A, B. Zatim ponovite prethodni korak s pitanjima kako bi dijete pronašlo odgovarajuća slova.
 
U trećem koraku utvrđujemo da li je dijete sposobno da nezavisno koristi usvojena slova
Umjesto da pokaže da razumije slovo, vrijeme je da ga dijete i samo reprodukuje. Zato sada pitamo koje je slovo koje ističemo. Pokažite prstom na jedno slovo, ali ne izgovarajte glas, već upitajte dijete: “Koje je ovo slovo?” Dijete bi trebalo da izgovori glas tog slova. 
 
Ako dijete još uvijek nije u potpunosti usvojilo slovo, a i dalje djeluje zainteresovano, možemo se vratiti na drugi period. Ako je sve tri usvojilo i želi da nauči još, možete da uvedete još tri slova, ali ne bi trebalo uvoditi više od šest na dan. 
 
Bitno je istaći da svaki put kada sjednete da sa djetetom učite nove riječi zapravo ovim korakom i počinjete kako biste provjerili da li dijete neke od tih slova već zna. Nezaboravite pohvaliti dijete svaki put kada savlada jedan korak.

2. Sastavljamo Abecedu: A B C, Č Ć D... 

Važno je da djeca savladaju pravilan redoslijed slova u abecedi, međutim gotovo isto toliko važno je ne preopteretiti ih cijelom abecedom odjednom.

Za učenje redoslijeda slova u abecedi radite vježbe u kojima postavite 3 slova koja dijete mora pravilno poredati. Primjer: Postavite slova A C B , K J I, S R Š i slično.
 
Učenje abecede - Sastavljamo abecedu
 
U višim nivoima stavite početak abecede – kartu sa slovom A, zatim napravite prazan prostor te ostavite neko slovo iz sredine (npr. M) pa opet prazan prostor i na kraju slovo Ž. Kao i uvijek, ne prezajte od toga da pomognete ukoliko je to potrebno. Ne gledajte na to kao na medvjeđu uslugu, već kao ohrabrenje. 

3. Abecedna utrka

Sve što treba da uradite je da kartice sa slovima poredate u jednom redu ili spirali – po pravilnom redoslijedu, i odaberete po jednu figuricu za svakog takmičara (kao za “Čovječe, ne ljuti se”). Sa strane postavite i špil s brojevima odakle će svaki igrač vući po jednu kartu. 

 
Abecedna utrka
 
U zavisnosti od broja koji izvučete, pomjerate se određeni broj polja (ukoliko dijete ne zna brojeve, vi mu možete pomoći). Dijete treba potom da izgovori glas na čije je slovo stalo. Ukoliko ne zna, vraća se unazad. Pobjednik je igrač koji prvi stigne na posljednje slovo. 
 
Bitno je naglasiti da je ovu igru moguće prilagoditi na više načina, u zavisnosti od znanja koje dijete već posjeduje. Abecedna utrka može biti korisna i za utvrđivanje brojeva, ali i učenje riječi. Kada dođe na neko slovo, neka umjesto izgovaranja glasa zadatak bude da kaže riječ na to slovo.

4. Sastavljanje i izgovaranje riječi i rečenica

Nakon što vaše dijete savlada slova i glasove, vrijeme je da počnete da zajedno sastavljate i izgovarate riječi. Najbolje je da počnete od riječi koji su njima poznate – njihovo ili vaše ime, riječi majka, otac, igračke koje voli, itd. U izboru riječi mogu vam pomoći i ilustracije sa karata.

Potom od pojedinačnih slova na karticama možete početi da sastavljate riječi. 
“Šta vidiš na karti sa slovom J?”
“Jabuka!”
“Možeš li kartama složiti riječ Jabuka?”
 
Sastavljanje riječi - JABUKA
 
Nakon toga možete početi i sa jednostavnijim rečenicama. Kako Igraj Uči Rasti set dolazi sa dvije cijele abecede i dodatnih 25 samoglasnika imaćete dovoljno materijala. 

5. Igre za razvoj govora "Kreativno pričanje priča"

Dječja mašta nema granica i to je nešto što treba iskoristiti za njihov lični razvoj. Da dijete podstaknete na kreiranje priče, uzmite špil karata i položite ih licem na dole. 
 
Prva aktivnost
Neka svaki igrač
(ukoliko ih ima više) izvuče po jednu kartu i neka započne priču koja se odnosi na pojam sa kartice. Sljedeći igrač izvlači sljedeću kartu i nadovezuje svoj pojam na tu istu priču. Kartice se mogu izvlačiti u krug tako dugo dok sve ne budu potrošene, a priča završena.
 
Druga aktivnost
Neka dijete izabere nekoliko kartica i ispriča priču koja uključuje sve izabrane kartice redom. Na ovaj način mlađa djeca koja ne znaju pisati, ali užživaju u pričanju priča razvijaju kreativnost, maštu i obogaćuju svoj rječnik.
 
Igre za razvoj govora - Kreativno pričanje priča
 
Kako kartica ima 90, vaše priče nikad neće biti ni slične pa će sigurno i držati pažnju vašeg djeteta, ali i vama znatno pomoći.
Od kako smo napravili Edukativne kartice, preko 7000 majki, očeva, teti, učiteljica, logopeda i defektologa se zaljubilo u naše Edukativne kartice
 
Kliknite ispod kako biste sada kupili naše Edukativne kartice (i pročitajte nekoliko recenzija s 5 zvjezdica!). Ili istražite našu stranicu kako biste saznali više o Igraj Uči Rasti i Edukativnim karticama.
Učenje slova za malu djecu uz Edukativne kartice u akciji

Igraj Uči Rasti je bosanskohercegovački brend edukativnih igračaka

Didaktička igračka za razvoj govora i bogaćenje rječnika

U Igraj Uči Rasti edukativnom setu dolazi 90 karata u boji koje su ilustrirane i dizajnirane za djecu uzrasta od 3 do 8 godina.

Na kreativan način pomažu i olakšavaju učenje velikih i malih slovaabecede, sastavljanje i pravilno izgovaranje riječi rečenica, učenje brojeva matematičkih operacija, te raspoznavanje geometrijskih oblikatijela i boja.

99% mama bi kupile igru kao poklon prijateljima i rodbini

*Rezultati istraživanja u kojem je učestvovalo 100 mama koje su koristile edukativne kartice 2 mjeseca

Badge Made in BIH Bosna i Hercegovina

BiH Dizajn BiH proizvodnja BiH Igračke

Preko 7000 majki, očeva, teti, učiteljica, logopeda i defektologa se zaljubilo u naše Edukativne kartice. Svidjet će ti se i vama.

Šta kažu naši kupci!

“Meni su kartice zaista super. I moj Ali koji uskoro puni 4 godine uz pomoć kartica brzo savladava slova. Hvala što postojite”

– Lejla T., Mama

“Veoma sam zadovoljna njima. S obzirom na to da sam defektolog i da radim sa decom sa smetnjama u razvoju, mogu Vam preneti da su ih deca veoma dobro prihvatila. Takodje, kartice imaju širok spektar korišćenja, što je veoma dobro.”

– Mia M., Defektolog

“Zdravo, stigle su kartice, ma trogodisnja djevojcica ih je toliko zavoljela, da je to bila #ljubav na prvi pogled, igrale smo memori s bojama jer vec zna sve boje, ma bilo je odlicno, bilo je suza kad izgubi, radosti kad pobjedi, sto je opet ujedno moja prilika da je poducavam emocionalnoj inteligenciji, energija na nivou, super je, hvala punoo <3”

– Sanita S., Mama

“Mom Aliju kartice pomažu u podsticaju govora, ucenju slova, savladavanju pojmova, kreiranja recenica, brojanju… Ali kasni u razvoju govora ali sa karticama učenje je mnogo lakše. Stalno podižemo ljestvicu i sami kroz igru sa karticama stvaramo i učimo.”

– Amela M, Mama

“Nakon EDUKATIVNIH KARTICA koje su mojoj 5,5 godišnjoj kćerki kroz igru i zabavu pomogle u savladavanju glasovne analize i sinteze riječi, isprobale smo i vašu najnoviju vježbanku GRAFOMOTORIKE. Kao prosvjetna radnica sam iznimno zadovoljna njenim cjelokupnim sadržajem, uzimajući u obzir da je upravo grafomotorika presudna za djecu predškolske dobi, prije početka učenja pisanja slova. Vaše vježbe su savršeno osmišljene za finu motoriku šake kao i koordinaciju oko-ruka.”

– Marina V., Učiteljica

Kako ih koriste naši krajnji korisnici

Na kraju, važno je da se zna da su Edukativne kartice domaći BH proizvod koji smo za vas i vaše mališane pažljivo osmislili. 

Kreiramo bosanskohercegovački brend igračaka, za razliku od drugih koji uvoze i/ili prevode strane proizvode. Dakle, sami osmišljamo i stvaramo sadržaj za naše proizvode, ulažući mnogo vremena i kreativnosti.

Pogledajte neke od naših promotivnih paketa i uštedite!

drvena umetaljka s imenom
Personalizirana drvena slagalica
15,00 KM

Pametno! Zabavno! Dizajnirano i proizvedeno u Bosni i Hercegovini!