Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
Prvi dan škole

To čarobno doba godine, polazak u novu školsku godinu!

Polazak u novu školsku godinu! To čarobno doba godine. Već počinjemo vidjeti neke znakove. Za mnoge može biti uzbudljiv ali i nervozan period. 

Polazak u novu školsku godinu
oko 67% djece se veseli povratku u školu – posebno djeca osnovne škole, usprkos suzama među tim prvim satima

Predivan je, svi smo to imali. Kada pogledamo iz vlastitog djetinjstva, svi smo se radovali ovom periodu u godini. Ponekad s nekim uzbuđenjem, a ponekad s nekim nervoznim očekivanjem.

Važno je da zapamtimo, da su djeca prirodno suosjećajna. Tako su naučili govoriti, tako su naučili hodati i žele sve to nesvjesno oponašati. Žele biti poput nas. Upijaju sve ono što smo mi. Tako su naučili da je ovo jedna sigurna situacija. Od koga u svojoj sredini mogu odabrati one znakove? Od najvažnijih osoba u svom životu, njihovih roditelja.

Stoga smo i sami uzbuđeni zbog ove situacije, često će i oni biti uzbuđeni zbog toga. Ako smo mi sami prestrašeni, zabrinuti ili spominjemo svoja najgora sjećanja prvih dana škole. Čak i ako ne razgovaramo o tome, te se emocije mogu prenijeti na dijete.

Ako postoji uzbuđenje, kako možemo to usmjeriti u pozitivnom smjeru? Kad smo mi odrastali, znamo da je škola baš tu iza ugla jer se pojavila neka nova torba, kutija za ručak ili nešto posebno? Prisjetite se! Koje uzbudljive stvari možemo ubaciti za one prve dane škole? Ako je nešto poput pakovanja omiljenog sendviča ili je nešto veliko i uzbudljivo poput novog ruksaka. Pobrinite se da ta željna očekivanja ostanu pozitivna.

Koje uzbudljive, male aktivnosti možemo pripremiti za prvi dan škole?

Probajte ovih par ideja:

  • Pronađite ruksak kojeg vaše dijete može nazvati vlastitim, možda je to omiljeni lik iz crtića ili omiljena životinja, možda je poklon od tetke 🙂
  • Izaberite jednu posebnu zdjelicu za ručak koju mogu poneti sa sobom
  • Razgovarajte o svojim prvim danima škole na pozitivan način
  • Pogledajte fotografije prošlih prvih dana” i ispričajte priče

Djeca su suosjećajna! Pričajući pozitivno o školi i čuvajući vlastite emocije, vaše dijete će se osjećati podržano i spremno za svoje prve dane daleko od kuće.

Sretno!

Igraj Uči Rasti

Šta mislite o ovom blogu?
0 odgovori
Love
Love
0
Star
Star
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Weary
Weary
0