Razvoj djeteta – najbolja investicija na svijetu

Shakira na svjetskom ekonomskom forumu

Istraživajući određene karakteristike koje su bitne za razvoj djeteta, pažnju nam je privukao jedan zanimljiv video. Naime, riječ je o kampanji World Economic Forum-a u kojoj oni ističu da je ulaganje u razvoj djeteta najbolja investicija na svijetu. Koliko su ozbiljno shvatili važnost djetetovog razvoja govori i činjenica da su angažovali i planetarnu zvijezdu Shakiru kao zaštitno lice kampanje.
Razvoj djeteta - najbolja investicija na svijetu

Oni navode da je dokazano da djeca koja dobiju pravilnu njegu, ishranu i stimulaciju u prvih pet godina života, mnogo bolje uče u školi i stiču vještine ključne za daljnji razvoj. Znanje i vještine koje steknu u tim godinama, omogućiti će im 25% veća primanja u budućnosti kada postanu samostalne osobe. Pomažu njihovom mozgu da se brže razvija i da postane jači i zdraviji. Mozak koji je njegovan i pravilno hranjen čitanjem i igrom, zaštićen je od stresa i konflikta, a ulaganjem u njega može da se dostigne njegov puni potencijal. 

“Danas su djeca prepuštena sama sebi.” ističe Shakira.

Mnoga djeca svoje slobodno vrijeme provedu zaokupirana stvarima koje koče njihov razvoj, a za to ona krivi roditelje, jer nedostatak ljubavi, zdrave hrane, sigurnosti i igre, utječe na razvoj njihovog mozga. “Osim toga, smatram da je i ovo jedan od društvenih problema, jer se malo vodi računa o elementima koji su od suštinskog značaja za mladu populaciju. Još uvijek nismo shvatili potencijalni trošak neaktivnosti za generacije koje dolaze.” dodaje Shakira.

Zato je potrebno iskoristi svaki slobodan momenat na igru i ulaganje u naše najmlađe. Oni su naša budućnost i naša najbolja investicija. Jednoga dana vratit će nam se trostruko.
A video možete pogledati na linku ispod:

Investing in your child's development is the best investment t…

Investing in your child's development is even more valuable than you might think. Shakira Read more: http://wef.ch/2jZWDaC

Gepostet von World Economic Forum am Donnerstag, 19. Januar 2017

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter