Ja ne želim ići u školu!

djevojčica piše pismo

Ovo smo čuli već ranije, i ponovo ćemo čuti. Zapravo, ponekad možemo čak i sebe zamišljati u obliku: “Ne želim ići na posao!”

 

Kako djeca tako i odrasli borimo se da ne uradimo stvari koje znamo da “trebamo” učiniti. Suđe i veš su odlični primjeri za odrasle.

Ali kada dijete kaže: “Ja ne želim ići u školu!” na šta to on ili ona misli?

  • Moglo bi značiti da su imali odličan vikend kod kuće sa roditeljima, i ne razumiju zašto sada moraju biti razdvojeni.

  • Moglo bi značiti da je škola zastrašujuća jer je to neko novo mjesto sa novim licima i običajima.

  • Moglo bi značiti da su jednostavno umorni ili gladni! Možda se nisu dobro naspavali noć ranije.

Postoji gomilu razloga zašto dijete možda ne želi da ide u školu taj određen dan. Evo nekoliko načina da prođete kroz to oklijevanje na pozitivan način.

  • Pogledajte zajedno u kalendar i pričajte o danima koji su školski dani, a koji su dani boravka u kući ili vani. Čineći ovo redovno pomoći će vašem djetetu da uspostavi solidnu rutinu i osjeti se sigurno u saznanju o onome što dolazi u budućnosti.

  • Izdvojite momenat i sjedite zajedno u miru. Neka vaše dijete kaže šta mu tačno smeta i dajte mu mirno uvjerenje da će sve biti uredu.

  • Pomozite djetetu da se sjeti sve što voli o školi. Neka navede svoje prijatelje sa kojima se voli igrati, nešto posebno što mu spremite za poneti u školu ili priča koju jedva čeka da ispriča svojoj omiljenoj učiteljici po dolasku u školu.

  • Prođite kroz cijeli dan, korak po korak. “Prvo ću te ja otpratiti do škole, pa ćemo imati naš veliki zagrljaj i poljubac. Onda ćeš ti ići u školu i biti sa svojim prijateljima, a ja idem na posao. Poslije toga, ja ću te pokupiti upravo ovdje i idemo zajedno kući na večeru i igranje.”

roditelj-dosao-po-dijete-u-skolu

Svaki dan donosi nešto novo, i reagujući mirno i sa sigurnošću, vaše dijete će uskoro njegovati svoju pouzdanu školsku rutinu.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter