Shopping Cart

Sadržaj

Kalkulator je igra u kojoj se koriste karte s brojevima. Igrači moraju znati da koriste osnovne matematičke operacije kako bi odnijeli pobjedu u ovoj igri. Mečevi mogu trajati od 2 do 15 minuta, zavisno od poteza i načina igranja koje igrači primjenjuju, kao i od ciljanog broja kojeg treba ostvariti tokom igre. Može se igrati samostalno, u paru ili s više igrača.

Kako se igra Kalkulator?

Koristite sve karte sa brojevima iz seta. Dobro ih izmiješajte i stavite u jedan špil. Okrenite brojeve prema dolje kako se ne bi vidjeli oni koji se vuku. Zavisno od težine igre i vještine igrača, odredite jedan broj koji će svi zapamtiti (ili ga zapišite na papir). Taj broj će biti vaš cilj, odnosno rezultat koji trebate postići tokom igre.
 
Npr: ako dijete uči sabiranje i oduzimanje, a naučilo je samo brojeve do 20, onda će maksimalni broj biti 20, a ako dijete zna vršiti matematičke operacije s brojevima do 100 onda taj broj može biti od 1 do 100.

Primjer: 
Odredili smo da je broj koji trebamo dobiti broj 25. Za početak svaki igrač vuče 5 karata, a svaki naredni krug po jednu novu. Zatim prvi igrač igra svoj krug tako što stavlja jednu kartu (jedan broj) u polje.
 

Sljedeći igrač također po vlastitoj želji bira matematičku operaciju koju će izvršiti sa svojim brojem i brojem koji je stavio prethodni igrač. Svi pamte ili zapisuju broj koji se dobija nakon svake operacije, a cilj je da se što prije dobije broj koji ste prethodno odredili, u ovom slučaju broj 25.

Strategijom i matematičkim vještinama odnesite pobjedu!