Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
vještina početnog pisanja

Vještina početnog pisanja

Tokom predškolskih godina vašeg djeteta, počinje jedna značajna prekretnica. To je razvoj vještine početnog pisanja. Ova faza početnog pisanja koristi se za poticanje, razvijanje i pružanje podrške vašem predškolarcu da započne pisanje. 

Kada vaše dijete počne pokazivati interesiranje za pisanje, to je zaista uzbudljivo vrijeme koje treba poticati. Kao roditelju, ovaj period vam se može činiti teškim jer niste sigurni odakle početi.  

Igraj Uči Rasti će vam pružiti smjernice o tome kako najbolje razviti vještine vašeg djeteta prije pisanja i proces kroz koji će vaš predškolarac proći tokom početne faze razvoja pisanja. Vještina početnog pisanja obuhvata vještine koje dijete treba da nauči kako bi pisalo.

U ovom članku ćete pronaći

  Šta su to vještine početnog pisanja?

  Ukratko, početne vještine pisanja su linije i potezi koje djeca trebaju savladati i znati PRIJE nego što nauče pisati abecedu. Svaka od ovih linija razvijena je u nizu, na osnovu toga koliko je dijete staro.

  Ove vještine uključuju senzorno-motoričke sposobnosti koje omogućavaju djetetu da drži i koristi olovku koja im daje mogućnost da kopiraju, prate, crtaju i boje. Jedan od osnova početnog pisanja je pisanje po uzorcima ili šablonima. Pisanje po uzorcima su specifični potezi pisanja a koji su sastavni dio svakog pisanoga slova i broja.

  Dok dijete praktikuje pisanje po uzorcima putem kopiranja i praćenja, to će im dati povjerenje i sposobnost ispravnog pisanja slova i brojeva u budućnosti.

  Aktivnosti za razvoj početnog pisanja

  Postoji nekoliko zadataka pri početnoj fazi vještine pisanja koje možete koristiti za poticanje i podršku djetetu u njihovim vještinama prije pisanja. One uključuju, ali nisu ograničene na: 

  • Pisanje uzoraka
  • Praćenje oblika i uzoraka
  • Tačka do tačke (isprekidane linije)
  • Bojenje u uzorku
  • Crtanje
  • Kopiranje linija

  Kada krenuti sa početnim vještinama pisanja?

  Ne postoji “određena” dob kada dijete treba da počne sa početnim pisanjem, ali obično od oko 4. godine dijete će početi da pokazuje interesiranje za pisanje. Za to vrijeme, dobra je ideja uvesti zadatke prije pisanja, kao što je pisanje uzoraka, praćenje, kopiranje, bojenje i crtanje.

  To će im omogućiti da razviju ispravnu metodu pisanja slova i brojeva, te praktično držanje olovke. Ako mlađe dijete pokazuje interes za učenje kako da piše, onda proširite njihove interese tako što ćete im ponuditi i zadatke za pisanje. 

  Pravilno držanje olovke

  Ovo je jedan od najosnovnijih principa u razvijanju predškolskih vještina vašeg djeteta. Vaše dijete će možda već biti u stanju da uhvati bojicu ili kredu sa svojom cijelom pesnicom. Kada drži olovku vaše dijete će morati da nauči da koristi svoj palac, kažiprst i srednji prst da bi olovku uhvatio dovoljno dobro za bolju kontrolu tokom pisanja.

  U ovoj fazi je uobičajeno da vaše dijete i dalje uči kako pravilno držati olovku. Da biste dodatno ohrabrili svoje dijete, možete dodati gumene hvataljke za olovke (uskoro dostupne na našoj stranici) kako biste im pomogli da pravilno drže olovku.

  Također možete pažljivo da podsjetite i pokažete svom djetetu ispravno hvatanje olovke kroz vlastiti primjer. Za to će trebati vremena, tako da ne očekujte da vaše dijete odmah usvoji i unaprijedi držanje olovke. 

  troprsni hvat

  Razvoj vještina fine motorike

  Da bi Vaše dijete održalo ispravno hvatanje olovke, njihove sposobnosti fine motorike trebaju biti poboljšane i ohrabrene. Fina motorika se odnosi na razvoj malih mišića tijela (posebno malih mišića u rukama) koji će omogućiti akcije poput hvatanja malih predmeta, klikanja, ispravnog pisanja i sl.

  Razvijanjem fine motorike vašeg djeteta, omogućit će njihovim prstima i mišićima da postaju jači i pružaju im mogućnost da kontrolišu način na koji drže olovku. 

  Evo nekoliko ideja kako podsijecati razvoj fine motorike u ranoj fazi:

  • Koristeći makaze za izrezivanje oblika ili rezanje papira
  • Uvežite vezicu kroz rupe za šivenje
  • Manipulisanje glinom i upotrebom rezača za kolačiće za izradu različitih oblika i dizajna
  • Sakupljanje predmeta pincetom
  • Pravljenje narukvice ili ogrlice
  • Crtanje
  • Slikarstvo
  • Manipulacija pijeskom
  • Bojenje (bojenje unutar linija je odličan način da vaše dijete vježba kontrolu ruku).
  • Praćenje oblika, dizajna, slova itd.

  Pisanje po uzorcima/šablonima

  Pisanje po uzorcima ima za cilj da pomogne vašem predškolskom djetetu u razvoju početne vještine pisanja. Pružaju vašem djetetu mogućnost da koriste kognitivni razvoj, opažanje, koordinaciju oko-ruka i ohrabruje vaše dijete da crta u određenom smjeru.

  Osnovne linije i krivulje koje su sastavni dio svake bojanke i vježbanke su bitne za razvoj učenja početnog pisanja. 

  A) Uspravne i vodoravne linije – pomažu vašem djetetu da nauči pisati slova poput E, F, H, I, L i T.
  Grafomotorička vježbanka bubamara linije kocke lijevo desno
  Potaknite dijete da prati linije s lijeva na desno.
  B) Kose linije: lijevo na desno i desno na lijevo i gore i dole – pomažu vašem djetetu da nauči pisati slova poput: A, M, V.
  kose linije planine
  C) Krive linije: prema gore, prema dole, lijevo i desno – pomaže vašem djetetu da nauči pisati slova poput: C, Č, S, O, U itd.
  pauk
  krive linije spirale

  Razvijanje početnih vještina pisanja

  Kombinovanjem različitih uzoraka prije pisanja vaše dijete će naučiti kako pisati različita slova i brojeve. Kao što je na primjer, horizontalna linija i kriva u desno, omogućit će vašem djetetu da nauči da piše slova poput D, B, P. 

  Prilikom pisanja, važno je naglasiti smjer u kojem bi dijete trebalo početi pisati (od vrha do dna i s lijeva na desno). Kada vaše dijete ima kontrolu nad hvatanjem olovke i može udobno pratiti linije, kako bi dodatno proširilo vještine početnog pisanja, može početi sa pisanjem prvih slova.

  To će se desiti u dogledno vrijeme i svaki pojedinac će se razvijati sopstvenim tempom. Postoje različiti načini za podsticanje predškolskih vještina vašeg djeteta kako bi im se dalo povjerenje da počnu pisati slova. Ovo je prvi proces razvijanja sposobnosti pisanja kod vašeg djeteta.

  Slijedeći ove jednostavne smjernice koje su vam dane u ovom članku, osigurat ćete da vaše dijete ima ohrabrujući i siguran početak razvoja početnog pisanja. 

  Materijali za početno pisanje

  U našem asortimanu proizvoda za predškolarce možete pronaći nekoliko korisnih proizvoda poput bojanki i vježbanki. One sadrže različite uzorke i šablone, za pisanje slova, stranice za bojenje, brojeve i još mnogo toga što će podržati dijete da razvije svoje vještine početnog pisanja.

  Šta mislite o ovom blogu?
  12 odgovori
  Love
  Love
  4
  Star
  Star
  3
  Smile
  Smile
  4
  Haha
  Haha
  0
  Sad
  Sad
  0
  Weary
  Weary
  1