Motoričke aktivnosti kod djece

dječak i djevojčica se igraju karata

Motoričke aktivnosti kod djeteta predstavljaju sposobnost korištenja vlastitog tijela i rukovanja različitim predmetima, a razvijaju se uz pokrete koji im služe kao alat za postizanje određenog cilja. Svako dijete ima potencijal da razvije i nauči veliki broj osnovnih motoričkih vještina. Motoričke igre bi trebale svojim sadržajem potaknuti razvoj osnovnih motoričkih sposobnosti djeteta. Njihov cilj je preusmjeravanje na kreativnost, brzinu, koordinaciju i fleksibilnost.
U današnjem načinu života djeca su sve manje motorički aktivna, a sve više vremena provode u virtualnom svijetu, vezana uz savremenu tehnologiju. Upravo to je jedan od glavnih razloga zašto postaju razdražljiva i pasivna. Usvajanje novih znanja i koncentracija su im na veoma niskom nivou.
U predškolskoj dobi osnovna aktivnost djeteta je igra. To je njegova temeljna potreba. Igra ispunjava većinu njegovog vremena. Utječe na razvoj ličnosti, usvajanje motoričkih znanja i dostignuća, kao i na stjecanje životnih i radnih navika.

Šta predstavlja Igraj Uči Rasti za motoričke aktivnosti kod djeteta?

Naše edukativne kartice predstavljaju tradicionalnu igru koja kroz interakciju jača vezu između roditelja i djeteta. Sastoje se od pet elemenata: slova, brojeva, boja, geometrijskih oblika i tijela i matematičkih operacija. Sa svakim od njih se može učiti samostalno ili u kombinaciji, od kreiranja riječi, preko matematičkih operacija, pa sve do igranja različitih društvenih igara. Također, korištenje ovih kartica kod djece poboljšava motoričke aktivnosti, jezik i komunikaciju, kritičko razmišljanje, socijalno emocionalnu inteligenciju i podstiče maštu i kreativnost. Uz pomoć Igraj Uči Rasti dijete koristi svoje ruke i prste izvodeći male, precizne pokrete. Dakle, edukativne kartice podstiču dijete da izvrši zadatak koji je vidjelo okom. 
Naše pametne karte nisu samo običan set karata. To je set vrijednosti ispunjen sretnim djetinjstvom, znanjem i uspjehom.    Dječak i djevojčica se igraju karata

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter