Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
grafomotorika djecak i djevojcica vjezbaju

13 prednosti grafomotoričke vježbe

Da li ste znali da ova jednostavna aktivnost može pružiti doživotnu korist vašoj djeci. Da, dobro ste pročitali! Ova jednostavna i zabavna aktivnost može uveliko pomoći razvoj grafomotorike kod djece. 

Bojanke i vježbanke sa radnim listovima su važni obrazovni alati za pripremu predškolskog uzrasta za školu. To jedna od najomiljenijih aktivnosti za djecu. Podstiče njihovu maštu i pruža priliku da se izraze. Dajte vašoj djeci crteže sa likovima ljudi, životinja, predmeta i pejzaža.

Dječak na stolu vježba veliko štampano slovo A na Grafomotorička vježbanka

Oni će provesti sate bojući ih, što će imati dugotrajne pozitivne posljedice za razvoj grafomotorike, za razliku od gledanja TV nekoliko sati na dan. 

1. Poboljšavaju rukopis

Djeci je potrebna ručna snaga i spretnost da manipulišu olovkom na papiru. Raditi na snazi šake može eliminisati mogućnost pogrešnog hvatanja olovke. 

2. Koordinacija ruku i očiju 

Osnovne koordinacione vještine kao što je pravilan način držanja olovke, oštrenja bojica, i prepoznavanje boje za upotrebu, mogu u velikoj mjeri pomoći djeci. Dijagrami bojenja zahtijevaju da vaša djeca boje u određenom prostoru. To im pomaže da razviju koordinaciju ruka-oko, a također se suzbija kognitivni gubitak pogotovo ako odaberete teže radne listiće. 

3. Opuštanje i strpljenje

Bojenje može pomoći vašoj djeci da savlada vještinu strpljenja. Omogućava djeci da budu opušteni i udobni dok stvaraju svoja umjetnička djela. Djeca mogu bojati oblike i figure kako god žele. Također daje vašoj djeci osjećaj postignuća kada završi bojenje jedne stranice. 

4. Fokus

Fokus je važna lekcija koju vaša djeca mogu naučiti iz bojenja. Dokazano je da djeca koja provode svoje vrijeme bojeći imaju bolju vještinu koncentracije i fokusa. 

5. Znanje

Bojenje slika pomaže djeci da prepoznavaju linije, perspektivu, boje, tonove, oblike i fotmu. A također uče prepoznavati uzorke. 

6. Samopouzdanje

Redovno bojenje bojanki i radnih listića grafomotorikih vježbanki također poboljšava samopouzdanje kod vašeg djeteta. 

7. Motoričke sposobnosti

Aktivnost bojenja može poboljšati motoričke sposobnosti kod djece. Pokreti koji odvijaju dok se boji i crta, kao i držanje alata i popunjavanje prostora bojom, pomažu u razvoju sitnih mišića šake i prstiju a i ruke.  Fine motoričke sposobnosti pomažu djeci da manupulišu malim predmetima. Bojenje pomaže u razvoju i jačanju mišića ruku, što kasnije pomaže u aktivnostima kao što su tipkanje i podizanje predmeta. 

8. Stimuliranje kreativnosti

Bojenje daje vašoj djeci priliku da izraze sovju kreativnu stranu. Dijete u svom umu stvara imaginarni svijet prije nego što nacrta sliku na listu. Dakle dajte djecu kutiju bojica i oslobodite ih. To može dovesti do mnogih željenih rezultata.  Omogućava vašoj djeci da razmisle o različitim kombinacijama boja koje on ili ona može koristiti da postigne nešto u svom crtežu. Nemojte se uzrujavati ako djeca nepravilno boje ili prelaze van linija. Uputite ih strpljivo ako uočite određene greške. Pokažite im kako da popune neki oblik ili prostor.  

9. Samoizražavanje 

Neka djeca vole da se izražavaju rječima dok neki likovno. Ako dijete crta mnogo srca i sunce i ostale vesele oblike vjerovatno izražava zadovoljstvo i sreću. 

10. Prepoznavanje boja 

Djeca dođu u prvi kotnakt sa bojama obično preko drvenih ili masnih bojica. Uče razliku između boja, eksperimentišu i istražuju različite kombinacije boja u crtežu. 

11. Terapeutski

Bojenje je dokazano terapeutsko za neku djecu, pogotovo ako rade to često. Oni odaju svoje osjećaje, frustracije i ostale emocije kroz bojenje. 

12. Zahvat predmeta

Za mnogu djecu, bojica je prvi predmet koji nauče da drže na određeni način. Veoma je važno da djeca imaju odgovarajući zahvat i kontrolu nad alatom kojim pišu i boje. Također će im pomoći i u rukopisu. 

13. Razvoj govora

Djeca vole i razgovarati dok boje, a pogotovo ako ih zapričate o tome dok rade. To će dati djeci priliku i da nauče nove riječi i rečenice. Djeca koriste opisne riječi kako bi pričali o svojim osjećajim ili kako žele neki oblik da boje, ili šta je sljedeći korak koji će da urade na toj stranici. A sve ovo je i povezano sa kritičkim mišljenjem. Na kraju i najvažnije, bojenje će omogućiti vama i vašem djetetu da provedete kvalitetno vrijeme zajedno.

Šta mislite o ovom blogu?
1 odgovori
Love
Love
1
Star
Star
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Weary
Weary
0
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.