Poštarina je BESPLATNA za sve narudžbe preko 60 KM!
aktivnosti za razvoj fine motorike

13 aktivnosti za razvoj fine motorike kod djece

Neka naprežu te male mišiće.

Djeca razvijaju motoričke vještine različitim brzinama. Ali kada mala djeca imaju poteškoće s finom motorikom, mogu imati problema s obavljanjem ključnih zadataka poput hvatanja suđa (olovaka i sl.), pomicanja predmeta vrhovima prstiju i korištenja alata poput makaza.

Isprobajte igre prstima za razvoj fine motorike da zagrijete prste prije ovih igara. Ovo je lagana aktivnost fine motorike u kojoj može sudjelovati cijela učionica. Možete ih dodati u programe terapije ili svakodnevne igre fine motorike. Ove aktivnosti su savršene za djecu u učionici ili za individualnu terapiju za one koji trebaju raditi na opsegu pokreta u rukama.

Ove aktivnosti za finu motoriku uključuju učenje hvatanja i oslobađanja predmeta te manipulacije istima. Kod starije djece uključuje izvršavanje zadataka poput držanja olovke i upotrebe makaza sa sve većom preciznošću. Te su vještine važne za kasnije vještine poput rukopisa.

Oni takođe mogu imati poteškoća u učenju vezivanja cipela. Ako je za fine motoričke sposobnosti vašeg djeteta potrebno malo dodatne pomoći, isprobajte ove zabavne aktivnosti. Većina ih je prilagođena je djeci od dvije do četiri godine, ali mnoge se mogu prilagoditi mlađoj i starijoj djeci.

Igre za razvoj fine motorike:

1. Plastelin za igru

Plastelin za igru i glina često se koriste kao komponenta grube motorike kod senzorne terapije. Ali oni takođe mogu pomoći u poboljšanju finih motoričkih sposobnosti djeteta. Plastelin spada u izvrsne aktivnosti za poticanje fine motorne spospobnosti kod djece. Ohrabrite dijete da gnječi, cijedi, isteže, štipa, reže i valja “zmije” ili “crve”.

Možete probati da dijete makazama reže plastelin za igru. Djeca takođe razvijaju koordinaciju i spretnost.

2. Bojanje i Slikarstvo

Različite vrste slikarstva mogu pomoći u jačanju djetetove koordinacije oko-ruka i fine motoričke spretnosti. Slikanje prstima daje djeci priliku da se koriste rukama i postanu neuredna. Korištenje kista pomaže djeci da nauče držati kist i steknu veću kontrolu koristeći ga kao alat.

3. Igranje spužvama

Nova, čista spužva, malo vode i dvije posude su sve što je vam potrebno za još jednu aktivnost za izgradnju fine motorike. Napunite posudu vodom, a drugu ostavite praznu. Dijete može namočiti spužvu u vodu prve posude, a zatim je istisnuti u drugu posudu. To je jednostavna igra koja može ojačati šaku i podlakticu.

4. Utrka Rižom

Podijelite šaku nekuhane riže u dvije plastične posude i pri ruci neka bude prazna posuda. Dajte djetetu malu plastičnu pincetu i uzmite par za sebe. Zatim se takmičite ko će prvi pomoću pincete prebaciti rižu u praznu posudu. Ako se dijete bori jer su zrna riže premala, možete započeti sa žitaricama kukuruza ili grahom.

5. Igra s vodom

Napunite čašu vodom otprilike do četvrtine. Dajte djetetu praznu čašu i kapaljku ili čistu medicinsku špricu. Neka pokuša prebaciti vodu iz jedne čaše u drugu povlačenjem vode u kapaljku ili špricu, a zatim ispuštanjem ili špricanjem u praznu čašu.

Možete djetetu dati više čaša, dodati u vodu boju za hranu i napraviti eksperiment s miješanjem boja.

6. Vrtlarstvo i sadnja

Kopanje i vrtlarstvo mogu se činiti kao aktivnosti prikladnije za gradnju grubih motoričkih vještina, ali postoje aktivnosti koji zahtijevaju kontrolu malih mišića šake. Na primjer, prijenos malih sadnica u vrt zahtijeva vještine koordinacije oko-ruka kako bi se manja biljka sigurno prenijela u novu rupu.

Dijete također treba biti u mogućnosti da uhvati mistriju za kopanje i da koristi hvataljku kada ubire sjeme za sadnju.

7. Kuhanje

Kuhanje i priprema jela uključuje mnoge procese koji su fantastične za finu motoriku kod kuće sa vašim djetotom. Miješanje, sjeckanje, lijevanje, gnječenje, izrezivanje oblika kolačića, odvrtanje staklenki, skidanje poklopaca, širenje šlaga na kolačićima ili kolaču – sve će to pomoći snazi ruku, koordinaciji, manipulaciji predmetima i korištenju obe ruke zajedno u zadacima.

8. Jednostavne rukotvorine

Rukotvorine pomažu u finoj motoričkoj koordinaciji, snazi prstiju, planiranju i manipulaciji predmetima i potiču djecu da se upoznaju s različitim teksturama i osjećajima. Uključujući presavijanje papira, rezanje, lijepljenje i bojanje (kistom, prstima ili rukama).

Pozicioniranje je važno za maksimiziranje funkcije i sposobnosti. Ako rade za stolom, djeca bi trebala biti smještena prema principu 90-90-90 gdje sjede s kukovima, koljenima i laktovima po 90 stepeni.

Ako nisu za stolom, djeca uživaju i imaju koristi od igranja u različitim položajima, uključujući stajanje, ležanje na trbuhu dok su naslonjeni na laktove ili sjede prekriženih nogu na podu, jer svaki položaj koristi različite mišićne skupine za stabilnost i pruža različite senzorne povratne informacije.

9. Vježba oblačenja

Dugmad, “rajsfešlusi”, preklopci i sl. Toliko je različitih elemenata s kojima se djeca moraju nositi kada uče da se oblače. Djeca mogu imati koristi od vježbanja ovih škakljivih zadataka s predmetima koji su postavljeni ispred njih, tako da mogu lakše vidjeti o čemu se radi.

Neka vaše dijete zakopča odjeću kad izađe iz veša ili ga zamolite da otkopča košulju položenu na krevet kako bi se mogla pospremiti.

Odjeću svog djeteta možete staviti i na lutke ili mekane igračke i potaknuti ih da ih oblače i svlače pomoću kopči. Započnite s većim gumbima i zatvaračima s velikim oznakama za jednostavno držanje.

10. Perlice

Velike perle mogu se navući na vezicu ili debelu uzicu. Ovo pomaže u razvijanju spretnosti prstiju, manipulaciji predmetima i preciznosti uz koordinaciju oka i ruke.

11. Sortiranje predmeta po veličini, obliku i boji

Mnoge aktivnosti mogu se prilagoditi za igru razvrstavanja. Dijete može da koristi ruke ili aktivnost učinite složenijim tako što ćete joj dati neki predmet (kašiku ili pincetu) s kojom će pokupiti stvari. Ova aktivnost se može raditi s prehrambenim proizvodima, kuglicama, ciglama, klikerima, igračkama životinja i sl.

Mogućnosti je bezbroj, a pomažu djeci da razviju snagu i spretnost ruku i prstiju, koordinaciju oko ruka. A može im pomoći i u bilateralnim motoričkim vještinama ako za obavljanje zadatka moraju koristiti obe ruke istovremeno.

12. Ubacivanje kovanica kroz utore

Ovaj zadatak zahtijeva manipulaciju predmetima, preciznost, koordinaciju, vještine planiranja i bilateralne motoričke vještine (jer djeca mogu jednom rukom stabilizirati kutiju, dok drugom stavljaju kovanice).

13. Igračke za kupanje

Postoji mnogo različitih vrsta igračaka koje dijete može koristiti u kadi koje spadaju u aktivnosti koje dovode do razvoja fine motorike. Izlijevanje kantica vode pomaže u snazi i spretnosti ruku. Također mogu koristiti igračke koje treba stisnuti da bi izašao mlaz vode, što će im pomoći za jačanje snage prstiju i ruku.

Prazne toaletne boce možete ponovo koristiti da dijete istiskuje ili pumpa vodu. Mogu istiskivati vodu i mjehuriće iz spužve ili peškira na kraju kupanja.

Šta mislite o ovom blogu?
20 odgovori
Love
Love
16
Star
Star
4
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Weary
Weary
0