Igraj Uči Rasti – Abecedna utrka

Opis

U Igraj Uči Rasti se nalazi puna abeceda, te je moguće igrati društvenu igru Abecedna utrka sa bilo kojim brojem igrača.

Poredajte cijelu abecedu u jednu kolonu – po pravilnom redoslijedu ili nasumično. Sa strane napravite špil s brojevima. Igrač će svaki krug vući po 1 kartu s brojem. Odaberite neki predmet za svakog igrača (nešto što može stati na jednu kartu, npr: čep, kocka).

Postavite predmete koji predstavljaju igrače na početno slovo abecede – A. Zatim prvi igrač izvlači broj i zavisno od toga koji broj je izvukao toliko polja će micati svoj predmet po abecedi. Ako učite slova, a dijete zna brojeve, on može brojati svoje poteze, a ukoliko ne zna brojeve možete mu vi pomoći. Ova igra je primarno fokusirana na prepoznavanje oblika slova i glasova koji se vežu za njih. Zavisno od nivoa usvojenog znanja možete adaptirati igru na više načina:

Kada dođe na slovo poslije brojanja, tražite od njega da izgovori glas koji se veže za slovo na kojem se nalazi, a ako ne zna vratite se unazad.

Ili kada dođe na slovo poslije brojanja, neka kaže riječ koja počinje sa slovom na kojem se nalazi, a ako ne zna vratite se unazad. Ili ako igrate s različitim uzrastom djece – jedni znaju glasove, a drugi su brži u asocijacijama, zadajte im različite zadatke.

Pobjednik je onaj koji prvi dođe do zadnjeg slova u koloni koju ste poredali.

Primjer:

abecedna-utrka